Decibel - ljudets makt

För några veckor sen sa min dotter Tina att hennes lärare i något ämne  blev förskräckt över hur högt Tina lyssnar när det gäller ljud.



I vanligt fall lyssnar hörande på cirka 40 decibel i all ljud som de omringas dagligen från radio, prat, och mycket mer. Hennes klass fick testa hur mycket de lyssnar i decibel och Tina var den som var värst. Hon hade nämligen hela 100% decibel och hennes lärare blev så förvånnad.


Jag tjafsar alltid med mina barn hur högt ljud de har i hemmet och då gäller det musik och tv och jag tycker ofta att jag hör definitivt bättre än vad de gör när de ska ha så¨högt ljud. Jag var till och med tvungen att fråga CI teamet när jag var på återbesök om varför jag ständigt klagar på ljud hemma och svaret är att i vissa fall kan man höra skarpare ljud och bättre ljud när det gäller musik och TV - så där är svaret!

Sitter och funderar om det är så för alla KODA barn? Har ni döva/hsk/CI föräldrar tänkt på hur mycket er barn har med ljudmiljön?.

KODA barn är ju vana med att ha högt ljud med tanke på att inte alla föräldrar hör så bra och tycker det är ok, men jag tycker det är något vi ska ta vara på när det gäller våra hörande barn.

Vad tycker ni själva och har ni tänkt på det?

Addie

Kommentarer
Postat av: Agneta

ja det är inte alltid vi håller uppmärksamma hur hög ljud tv är på. Barnen klagar ibland när man byter tv-kanal då är ljud inte lika stark. då vill höja volym.. Ibland glömmer man kolla då och då..

Naturligtvis kan man känna sig pinsamt om någon hörande föräldrar kommer in och suklle hämta sin barn och då vet man ju inte om tv ljud är för högt... Det känns svårt att hålla koll på vilken ljud är lagom för det är inte samma för tv, radio eller dator ... :-S....

Kram

2009-04-17 @ 16:29:05
URL: http://jatkos.blogg.se/
Postat av: trean/ylleylle

MIn 6åring har verkligen högt på! När det tittas på tv, spelas på datorn... Jag blir tokig. Tycker det är jobbigt. Får säga till många gånger att sänka ljudet...

Så kanske KODAbarn vill ha högt? Jag vet inte. Men om jag reagerar trots jag e döv (med appisarna hör jag hyfsat) så är det nått som lurar i vassen va?

//LY

2009-04-18 @ 23:03:06
URL: http://blindmind.blogg.se/blindalinda

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0