Tidig julklapp :0)

Har tänkt många gånger på att berätta om hur det det har fungerat med mig som har CI. Flesta av er vet att jag har CI på båda sidorna och jag trivs och är glad. Många vet att jag ser mig som teckenspråkig och fortfarande döv trots att jag opererade mig för några år sen.

Jag ska försöka berätta lite hur det är att ha CI och vad som har hänt med min untveckling som har varit både bra och negativt. Det gör jag i senare inlägg.

Som alla vet så utvecklas teknologin hela tiden så ny kvalite på CI blir bättre och bättre. Just nu har de utvecklats mycket med CI fronten med nya apparater och ibland finns det stunder då jag önskade att jag väntade med att CI operera mig, men samtidigt så tänker jag att teknologin utvecklas ju hela tiden så jag ska egentligen inte klaga.

I dag besökte jag audiologen för jag hade lite problem med min CI som inte fungerade så bra som den ska och det visade sig att det var fel på apparaten att jag nu fick låna en annan under tiden den lagas. Jag passade då på att ta upp det här med den nya CI apparaten som har utvecklas så mycket och som är liten och mycket enklare. Gnällde över att jag tyckte min nurvarande är stor och klumpig alltså ser den ut så här:



Har ofta tyckt att mina öron ser lite ut som elefanter när man har appararen bakom örat och ibland så gör det lite ont mot slutet av dagen.

Till min stora glädje så tyckte audiologen att det är självklart att jag ska få ny och beställde på en gång. Gissa hur glad jag blev - ja super glad.

Det fanns färger i svart med silver knappar, vitt med silver eller grå med silver och jag valde faktiskt den vita färgen för jag tyckte färgen var så häftig och jag bryr mig inte om det syns så mycket med tanke på att jag är mörkhyad, men so what - lite cool får man vara. Så efter jul får jag de här snygga CI apparaten



Mindre och smalare och det blir säkert skönare för min del och jag längtar faktiskt. Det som blir nytt för min del är att jag kommer i kombinationen med min ci ha en dosa som den här:



Skratta ni för visst låter det knasigt - ja en dosa som man ska ha för att trycka på att höja ljudet eller sänka den, eller ändra lite på den så att man blir nöjd - låter som om jag vore en stereo eller en tv apparat!..

Jag minns när I visade sin dosa för mig för några år sen och gissa - jag skrattade så att jag grät och ramlade nästan ner på golvet för jag tyckte det var lite komiskt att ha en dosa som ska styra för att höra, eller sänka eller så och jag minns att jag sa till henne att det är ju helt sjukt att ha en sådan och ännu värre är det att små barn med CI har en sån som föräldrar ska trycka och ja ni förstår poängen!..

Men här är jag idag och får ju en likadant och enligt audiologen är det bra att ha en sådan för det är mycket man kan göra med den med bla tv och mycket annat så det är nog bara att vänja sig och acceptera att man måste ha en sån.

Men ja, jag längtar och det blir en tidig julklapp för mig så får tålamodigt vänta till efter jul!.


Jag kommer att sakna...

'

Tinas sista julkonsert var i går och jag kommer att sakna det så mycket. Det var en vemodig känsla att inse att det inte blir fler konserter framöver och som alltid gör de ett fantastiskt jobb och man går hem med leende på läpparna. 
Dock var det jobbigt att se Tina och flera i niorna gråta för att det var sista gången för dom, trots det så har de något de kan minnas hela livet. Bjuder på några bilder från julkonserten.
Niornas sista sång som de framförde för oss sen är studen kommen för sista låten tillsammans med de övriga.. 
Tack för 6 underbara år som jag fått vara en del av skolans verksamhet. Glad att mina flickor är en del av skolans historia. Kommer sakna deras julkonserter. Nu får vi se om Colin fortfarande vill söka om 3 år vilket jag hoppas på. 

Vi har inte glömt en liten grabb...

Vi har haft fullt upp och inte haft en riktig möjlighet att skriva tidigare men här vill vi gratulera en underbar kille som också är killarnas barndomsvän. Han fyller nämligen år idag och blir hela 9 år så grattis Albin på födelsedagen och hoppas du fick en fin dag med dina nära och kära. 
Du är bäst!
Kram från familjen Stenström

Det är dags....


Bild: min mobilkamera..

Colin ritade en teckning och gav det till mig och sa:

Det är du och du blev kär killen och tyckte han var söt. Det är dags att du träffar en karl för du har varit singel för länge.

Kul du är min underbara grabb.

Enchiladas till middag!

Bild: Addie

 

I dag gjorde jag en av barnens favorit rätt - enchiladas och det var väldig gott. Den här gången köpte jag grova tortillas bröd eftersom jag nu upptäckt på sista tiden att jag inte tål vetemjöl att jag nu börjar mycket med havre, graham och dinkelmjöl och jag mår mycket bättre av det.  Det smakade lika gott som vanlig tortillas och jag tycker det var nog godare med grovt.

 

Här kommer receptet:

Ungsvärme: 200

Köttfärs

Orginal tacomix

 

Sås

3 dl vatten

2 grönsaksbuljong

tomatpure

chreme fraiche eller matlagningsgrädde

hackad vitlök (2-3st)

krydda lite med salt, peppar och grillkrydda

häll i lite oregano

 

Stek köttfärsen tills det blivit brunt och häll i tacomix och lite vatten därefter kan ni låta köttet svalna


häll i vatten, buljong och låt det bli varmt sen häller ni i tomatpure och blandar och låt det må puttra lite sen äller ni creme eller matlagninsgrädde och blanda i vitlök och all krydda och smaka lite så att det har smak.

(jag brukar ibland göra dubbelt så att det blir mycket sås som nästan täcker enchiladas)

När såsen är klar börjar ni med att lägga i köttfärs i varje tortilla bröd och rulla det och lägg i ungsformen - bra om ni har stor ungsform. Fortsätt tills allt är klart

 

Häll i såsen över - ni avgör om ni vill ha lite sås eller mycket sås tills det täcker enchiladdan. Jag gör det och tycker det är godare. 

 

Strö över ost och sen in i ugnen och när osten är gyllenebrunt och att det småkokas lite så är maten klar.

 

Gott till sallad eller majs eller vad ni än vill ha.

 

Smaklig måltid!


Colin chattar

Jag var inne på facebook och sa till Colin att hans pappa var inne och då ville han chatta med honom.


Tänkte att jag får nu sitta bredvid och hjälpa honom, men till min stora förvånning så skrev han helt själv och chattade med sin pappa. De chattade en bra stund och jag stod bakom och var så förvånnad över att Colin klarade sig så bra. Visst fanns det lite stavfel här och där, men man förstod honom och han kunde läsa vad pappa skrev.

Det är kul att se sin son utvecklas och han gör det i rasande fart för man blir förvånnad varje  gång.

Puss på dig min fina Colin..


Textremsa på tv!

Bild: google

 

Det märks att Colin verkligen tycker om att läsa och han läser sina böcker och läser allt han ser. Han försöker läsa tidningar, skyltar och ja överallt där han ser stora texter.

 

Vi är hemma idag eftersom Colin inte mådde bra i går och det som är skönt är att han är på bättringsväg och mår mycket bättre. Givetvis blir det så att jag sitter framför tv:n och kollar program och då är det ju ofta med textremsa. Colin satt bredvid mig och frågade:

 

C: Hinner du läsa allt det står på texten?

A: Ja det gör jag hur så?

C: Det är så svårt för jag försöker ju läsa och hänga med

A: Gör du?

C: Ja och varför skriver de så fort som de gör? man tänker ju inte på de som försöker läsa.

A: Min söta pojke, det är bra att du kämpar på och vill försöka läsa, med tiden kommer du lära dig läsa lika snabbt som jag gör.

C: Kommer jag? okej kan du då berätta för mig vad dom säger för jag hänger ju inte med?

A: Javisst det kan jag

 

Vi sitter tillsammans och mysar och jag berättar vad som sägs på programmet. Snart slipper jag göra det, men för stunden njuter jag för grabben min börjar bli lite för stor nu som vill kunna så mycket själv.

 

Ha en fin dag ni alla!


Sjuk.. :0(

Bild: Google

 

Fick meddelande då jag var på studiebesök med eleverna att Colin blev sjuk och hade kräkts så det var bara att snällt massa mig till fritids och hämta honom. Han har klagat lite magont men inte kräkt hemma än vilket jag hoppas att han inte gör.

Nu ligger han i min säng och sover och är inte sig lik. Hoppas innerligen att han och vi alla är friska till fredag för då åker jag och grabbarna till Stockholm och sover hos familjen Lefvebre och på lördag är det Coda mässa som jag inte vill missa.

Ha en fin kväll!


....

 

Den som är heltokig i Nutella är

Channie

Jag gillar inte ens nutella och även om jag älskar choklad så är det inte Nutella som gäller för mig!.

 


Söt händelse:

Bild: Google


Colin: mamma det är någon som vill prata med dig
Addie: Vem är det?
Colin: Vet inte men hon måste prata med dig
...Colin ger mig telefonluren och jag tittar på honom och telefonen och frågar:
A: Glömt bort att jag är döv för stunden?
Colin:Ja just det. " mamma hör inte du får lösa på något annat sätt" la på luren

Kul min söta lilla grabb!

 

 


Lugn och fin dag på min speciella dag!

Dagen var fin och det var en helt vanlig dag faktiskt för jag hade tvätt tid så dagen gick åt att tvätta kläder och sen vika allt. Sen har man slappat och legat på soffan o kolla tv samt tagit det lugnt och det var riktigt skönt.

Fina Elin kom förbi och gav mig en bok och kram. Boken som vi pratat om flera gånger - en bok som heter  " Konsten att säga nej med gott samvete" av Jesper Juul. Tack söta du för boken och jag lovar att jag ska läsa den.

Många vet att jag har svårt att säga nej och att jag vill ställa upp mycket, men det finns stunder då man har allt för mycket att göra och då blir man ofta trött eller gör inte ett bra arbete. MEN jag har lärt mig att säga nej nu på sista tiden och det känns bra och man mår bättre och jag vågar också be andra om att ta hand om det när det är för mycket för min del.

Dagen var fin som sagt och jag vilade och slappade efter jag fixat kläderna sen var det totalt förbjudet att gå in till köket för Channie skulle fixa middag och födelsedagsmiddan resulterade i att hon gjorde en jätte god mat

Det blev alltså

Fetaostpaj med soltorkade tomater i, klyftpotatis med kycklingbitar, sallad, fetaröra och vitlöksbröd.

Det var gudomligt gott så gott och jag blev väldigt imponerad på Channie som fixade allt helt själv. Fick ju inte ens gå in i köket och när vi åt så sa jag till tösen:

Nu kan jag vara lugn och vet nu att du kan fixa mat den dagen då du flyttar ut och bor ensam.

Tack även till Tina, Colin och Nick för att ni gjorde dagen så fint och tack för att ni alla 4 kom och sjöng för mig i köket när jag surfade och ni släkte lampan och kom med ljus och present. Ni betyder så mycket för mig och jag älskar er så innerligen mycket.

Puss från mamma


Zumba Party!

Efter gårdagens Ladies Night så steg jag upp tidigt för att förbereda mig för dagens Zumba Party tillsammans med stortösen Channie. Jag var inte alls trött och var super pigg och glad och var riktig taggad för dagen





Dagen började med Ivan och han gick igenom varje steg - en sådan tillfälle får man ju inte lära sig på måndagar så det var extra skoj att få lära sig grunderna. När man lärt sig alla grunder så Zumbade vi igenom allt och det var jätte kul.

                   


Paus mellan och då passar man på att dricka mycket vatten och äter energi!




Under pauserna så dansade Ivan med sin kvinna och de dansade salsa!

                   

 

Vi passade på att äta på Rosa Deli under lunch och det var gott!



Efter lunch så visade Patricksalsa klubb olika dansshow och här dansar Zumba instruktörerna
Yohana och Christopher.





Dålig bild, men här gör vi alla final show tillsammans och showar loss Zumba med allt vi lärt oss i dag.



Här är showar vi tillsammans med instruktörerna: Ivan, Yohana och Christopher.

Det var en kul dag och jag är mycket nöjd men helt slut efter dagen. Vi gick igenom 3 Zumba pass så det känns verkligen i benen men vad gör det? man fick ju skaka loss som man säger!


Efter det så åkte jag för att hämta killarna mina som var hos familjen Lindroth och självklart passar jag på att få gossa med min söta gud dotter Thyra.



Visst har hon blivit så stor? tiden går så fort tycker jag..



Ladies Night!



I går var man på Ladies Night med fyra härliga tjejer och jag hade en toppen kväll och kom hem mycket nöjd och somnade med leende på läpparna.

Bjuder bilder från kvällen

                                            

Här blir LY stylad från Mattias som varit med i Ullared!

                                   



     



           



           



           



                           

Tack mina fina Ladies för en underbar och rolig kväll och jag går gärna med er nästa år. Åkte hem glad och nöjd!


Bussarna ställs in!

Bild: Na

Ovädret har lamslagit många delar av landet och det råder kaos överallt. När jag var på väg hem från jobbet så fick man vänta i hela 25-30 minuter på en försenad buss och bredvid mig hade jag världens suraste dotter som kom till mig på jobbet. Hon gnällde så över bussen och hur kallt det var och ja det var kallt så kallt och det blåste väldigt mycket.

Nu läste man att bussarna ställdes in på grund av vädret och så har man inte plogat på vägarna att det går helt enkelt att inte köra.

Det är anmärkningsvärt - man borde väl ha blivit van och varje gång när snönen slår till så blir alla så stelna och inte vet hur man ska göra och det tycker jag är ibland konstigt, men sen att det kommer oväntad ja vad ska man säga??

Ska man bara säga

Bra investering av Örebro???


Rensat kläder


Bild: Google

Dagen ägnade jag mig åt att rensa mina och barnens kläder. Allvarligt talat så fattar jag inte hur mycket kläder vi har. Jag gick igenom kläderna bara här hemma hos oss och det var otroligt mycket kläder. Nu har man en hel del till Myrorna och resten ska jag försöka sälja på loppis, några på tradera och på Blocket.

Tycker bara det är så otroligt att man har så mycket hemma så egentligen borde vi tänka mer på vad vi köper och om vi verkligen behöver det man köper. Visst vill man följa mode och dagens samhälle, men ibland borde vi stanna upp och tänka lite på att försöka ha de kläder man har hemma.

Vet det är svårt, men man blev jätte galen av att se hur mycket kläder vi hade hemma

Det kändes stor lättnad när det blev mindre i garderoben och lådorna och jag hoppas dock det blir så ett bra tag!

Hoppas ni hade en fin dag!


Så här blir det...





När man har Nutella hemma och det var mindre än 2 veckor sen jag köpte det och redan är det

halva av burken. Det är en stor Nutella burk som faktiskt SKA räcka ett bra tag, men jag har 4 ungar som inte kan hålla borta sina fingrar från att ta en stor sked och bara smaska på det.

Min fråga till er:


Vem av de 4 är min värsta lilla monster som man måste gömma Nutella från?


Channie, Athina, Colin eller Yannick?


Det är en speciell känsla!

I går bjöd jag hem 4 quinnor på middag hos mig och jag bestämde att göra mitt hemlands mat - En rätt som heter Doro Wat och jag älskar rätten för det är något speciellt med den.




Det är en typ kyckling gryta och som är starkt kryddat, men i går var jag snäll nog som gjorde det lite svag. Här hemma har jag en etiopisk krydda som jag så sällan använder och som jag hoppas kan använda till flera andra rätter som passar smaken.

Man har mycket lök och krydda i och dessutom har man ägg i som också förvånade quinnorna som aldrig sett ägg med kyckling gryta så de tyckte det var spännande och gott .

Måste tacka min mor som ibland gjorde rätten när jag var liten att hon gjorde det då och då under min uppväx och att jag ibland gör rätten då och då. När jag äter Doro Wat så får jag en så speciell känsla inombords - tankarna går och snurrar i min skalle för jag minns att jag åt Doro Wat så väl när jag var liten och bodde i Etiopien. Vet inte varför minnen kopplas tillbaka när jag äter Doro Wat, men jag minns att jag ofta åt det med barnen på barnhemmet där jag bodde de första 3 åren innan jag kom till Sverige. Märkligt nog minns jag inte så mycket av de första åren i Sverige, men jag minns att jag var ganska sjuk de första tiden.

Jag minns tydligt att jag åt med mamma, mormor Elsa, moster Ing Mari och bror Tomas när de kom till barnhemmet och att vi satt runt ett bord och åt och så minns jag en sorgsen kvinna som satt vid ett hörn och konstigt nog finns kvinnan på bilden i det album jag har.

Alla de år som gått och de gånger jag ätit och åt i går - så tänker jag på den tiden då jag var liten och hur jag hade det - det är en magiskt och speciell känsla!.


Några undrar...



Några undrar hur jag gör för att gå ner i vikt och om jag äter något speciellt som Cambrigde eller GI mat eller så.

Faktum är att jag inte håller på med något av det som GI, cambrigde eller ja allt som man läser på olika sidor och tidningar. Jag har tidigare testat många olika bantningskurier som bland annat GI, att bara dricka flytande i några veckor, tagit tabletter och lite annat, men inget av det funkade för mig och så ger jag upp så lätt efter en tid.

Jag har tonårsflickor hemma som jag värnar om och så fort de märker att jag äter något annat eller tar piller eller så, så vill de definitivt följa och göra samma sak och då blir det en massa tjafs om det för mina flickor är verkligen smala och de är så unga än att de behöver inte ens tänka på sånt. Jag har alltid tyckt att det varit svårt att följa alla rekommendationer som man läser och som sagt så ger jag upp så fort.

Jag äter och lagar mat som vanligt, men då i mindre portion och så ser jag till att det är mer grönsaker i min tallrik. Dessutom tar jag olja istället för margarin, jag ser till att det är mindre fett, men att man också balanserar så att barnen får en bra kost då de växer och ska må bra.

En bra sak är också att jag får ingen dålig samvete om jag äter chips, lite godis eller till och med dricker läsk som jag endast gör på helgerna, men dock gör jag inte varje helg, men det kan hända att jag kan sluka mig i allt utan att ha dålig samvete för och det känns faktiskt bra för min del.

Som många av er vet så tränar jag 2-3 gånger i veckan, ibland kan det bli mindre eller mer än 3 gånger och jag tränar och har en väldig bra disciplin på mig själv. Jag är glad att jag inte behöver eller är beroende av någon att träna tillsammans med för ofta så kan jag spontant gå iväg och träna ensam. Men på sista tiden tränar jag ofta med Pernilla och är glad att hon finns där för mig.

Jag går hellre än att ta buss, jag går i trappor än att ta hiss och ja jag ser till att jag tar det som är bättre än att ta den lata vägen. Många i min omgivning tycker att jag är så glad och pigg och mina barn märker att de har en gladare mamma och jag märker själv hur glad jag är i mig själv och trivs med livet.

Alla gör det på olika sätt, men om ni vill ha råd och tips så är rådet bara att ni äter som vanligt och vet var gränsen är, ni motionerar det som passar er bäst och på den vägen tror jag att många av er lyckas - för lyckas jag så lyckas ni. 

                                                        

Kram på er!

....



Stort grattis till familjen Dimentova-Sundström till en liten pojke som kom idag och grattis Casper som nu blivit storebror. Ta hand om er fyra och njut av babytiden nu.

Kram från oss alla här hemma!

Att folk....


Bild: google

Att folk orkar ta upp saker och thing utan att tänka sig för. Det senaste händelse som lamslagit vår lilla dövrörelse så har folk tjattrat och diskuterat och forskat och kommit med frågor, hur, varför, ja men, och forskat och fått reda på ens liv - det anser jag är helt sjukt och låg sandlådenivå!.

På facebook är alla galna och diskuterar så mycket detaljer om någons liv och man blir ju skiträdd hur det blir om jag en dag hastigt försvinner på vår vida jord. Är det så viktigt att ta reda på all fakta? respekterar man inte familjen som sörjer så?

Det är helt sjukt anser jag och någon blev arg på mig bara för att jag skrev att hörande gör inte som flesta av döva gör med att ta reda på fakta så djupt i roten och sen berätta för alla andra om det stämmer eller inte och ja jag tror verkligen inte att majoritet av hörande gör så.

En annan sa: Ja men det är så sällan det händer något hemskt när denne är döv/hsk och självklart blir det mycket diskussion om det

Ja självklart blir det diskussioner om det, men det finns en viss  G R Ä N S och man behöver inte komma så långt som det är nu och man kan nästan skämmas över hur flesta skriver och tar upp om det som hänt så nu ryter jag ifrån och säger att det räcker NU.

Låt familjen sörja - låt barnen sörja och låt oss gå vidare och med tiden får man ju veta fakta kring allt som hänt så visa lite respekt tack!


...



Pojkarna är hos pappa till lördag och jag njuter för stunden.

Länge sen jag fick vara ensam och nu ska ja ta vara på de dagar jag har.

Ha en skön kväll!

RSS 2.0