Ny erfarenhet och rikare kunskap!

Min föreläsning till TUFF föräldrarna i Leksand var en ny erfarenhet för mig. Jag berättade om min uppväxt som hörande till hörselskadad och sen döv och därefter beslutade CI operera mig för två år sen.


Jag är en van föreläsare, men den här gången upplevde jag en annan typ av föreläsning och jag kände i början att jag inte nåde åhörarna som lyssnade på mig. Det var ca 60 föräldrar och sen en grupp hörselskadade ungdomar som var på läger och ville vara med och lyssna.


Jag berättade om min långa stig som var krokig och att på stigen jag gått har jag upplevt så mycket som har med hörsel och framtidsplaner att göra. Stigen var inte alltid så lätt men så är det väl för alla som vandrar på livets stig.


Berättade bland annat om min familj, mina känslor, besvikelse, självförtroende och att sen det negativa till positiva stigen, om teckenspråkets betydelse och sen fick åhörarna se perspektiv där jag var med och berättade om min CI i 15 min. Sen fick de dela i grupper och skapa frågor som de sen efter rasten ställer frågor till mig. 


Vid frågestunden kom det mycket som också var nytt för mig. Det här är TUFF föräldrar som har döva och CI barn och de är i en annan situation. När jag upplevde en annan känsla av att nå åhörarna så var jag tvungen att prata med den ansvarige kursledaren och hon tog upp bra saker. Den här gruppen av föräldrar bearbetar fortfarande sin sorg över att deras barn är döv, det är så mycket nytt i deras liv ett liv som de inte har förväntat sig och i deras perspektiv aldrig sagt att de ska lära sig teckenspråk men att det är ett sätt för att kommunicera med sina barn. Så det kan vara en annan känsla då jag berättade om mig och att jag CI opererade mig i sen ålder.


Men några frågor var intressanta och det är så anmärkningsvärd hur olika CI team behandlar sina patienter runt om Sverige. Vi är så dåliga på att ha gemensamma mål som man strävar och arbetar för och man blir så förvånad att varje CI team gör det på olika sätt. I Malmö upplever föräldrarna där att de inte får den stöd som de behöver som bland annat hjälpmedel medan CI teamet i Huddinge har bättre stöd och hjälper föräldrarna i olika situationer. Många föräldrar upplever att hörselvården, CI och landstinget skyller på varandra hela tiden och jag med sorg i hjärtat tycker det är tråkigt att flera föräldrar upplever så. Att de mitt i sorgen och allt ska uppleva det som tar på kraften är inget man vill att någon ska ha.


En intressant fråga som jag fick från deltagarna som är hörselskadade är att de undrar över mina framtida föreläsningar. Jag föreläser ofta till grupper som är hörande och här står jag och tecknar och använder tolkarna men om jag i framtiden kommer att använda tal istället för att teckna?. Det var en svår fråga och jag svarade ärligt att jag känner mig trygg när jag tecknar och att tolkarna översätter. Jag är osäker på min röst och de som är van vid min röst förstår mig men förstår 20-40 personer min röst? Jag kanske borde testa lite i början av föreläsningen om att först använda tal och därefter tala om att jag gärna vill ha tolk. När jag var på Välviljans apartheid hos Sveriges Radio så fick jag även frågan om jag ska använda tal i direktsändningen och jag satt och grubblade och sa sen nej för när man är i direktsändning så är det ju flera hundra som lyssnar på mig och då är det ju också frågan om alla förstår mig. Men det är en intressant tanke så kanske jag ska försöka tänka positiv och testa och se om jag ska använda tal eller inte?!.


Jag önskade så att jag stannade kvar över en natt efter föreläsningen, men hade bråttom hem och det var fler föräldrar som gärna ville prata med mig och ställa frågor och det kändes så dumt att säga att jag måste hinna med tåget. Jag hann träffa några härliga barn och föräldrarna pekade och visade att jag hade CI och hos några lyste de söta ögonen med förvånande blick och log. I mina ögon när jag ser på dem så är jag glad och här är jag en bra förebild till de här barnen och det betyder mycket för mig.

En söt grabb som jag blev så förtjust i var en kille på 5 år som kom till Sverige för ett halvt år sen, han är född i Adis Abeba i Etiopien och hans ansikte sken som solen när hans mamma berättade att jag också kommer från Etiopien och de söta händerna han tecknade " hon från Etiopien" ansiktet lyste och vi fick så bra kontakt att jag bad föräldrarna att få kontakta dem och skriva mail och att jag gärna kommer och hälsar på när jag är i Stockholm. Föräldrarna blev så glada och jag ser verkligen fram emot att få lära känna den här familjen.
Jag åkte hem nöjd med ett leende och med rikare erfarenhet och är SUPER NÖJD..


/Addiswa


Tankar..

Föreläsningen gick bra i Leksand och det var många frågor och intressanta diskussioner som togs upp. Man lär sig alltid något nytt och det är intressant att få prata med föräldrar som har döva och CI barn. Skriver det mer när jag har tid.

God natt.

Nervös..

God morgon! Det är tidigt och klockan är 06.15 och ska snart iväg för att hinna med bussen till Örebro. Jag är sjukt NERVÖS faktiskt inför resan till Leksand. Konstigt nog så har jag ju föreläst många gånger men den här gången är jag extra nervös!!!.. Skriver sen hur det gått sen och jag önskar er en trevlig och härlig dag!

Addie


Datorn varit nere

Har inte kunnat blogga pga att datorn ej har fungerat på några dagar. Men här är jag och vill säga hej och att man har fullt upp. Nu i helg den 28 flyttar man till Örebro och det kommer nog bli jobbigt med alla saker och sen känns det så vemodigt att lämna vår fina lägenhet och  vackra Nora.

Min lillgrabb Colin har börjat på fotbollskolan nu och är så lycklig över det och tajar om att bli proffs i framtiden och det får framtiden visa och jag tycker han är duktig.I morgon (25/6) åker jag till Leksand och Västanvik och ska ha föreläsning om varför jag CI opererade mig och hur jag ser på teckenspråket idag till TUFF föräldrar och det ska bli så spännande. Jag är så nervös, men det kommer nog gå jätte bra tror jag.

Ha en skön kväll!

Addie

Midsommarhälsning


HOPPAS!

I dag tisdag den 17 juni kom en mamma och hennes dotter och tittade på lägenheten. De var så förtjusta och bestämt sig ringa hyresvärden. HOPPAS HOPPAS det går vägen!!..

/Håller tummarna hårt - Addie

Vad säger ni...

Vadsäger ni om den nya lagen om  Signalspaningslagen?? - Att storebror ser dig o läsa dina mail och avlyssna samtal?. De ska fatta beslut imorgon och vad tror ni att svaret blir??

Visst är det sjukt?

/Addie

Stamkund

Nu är jag  stamkund hos Tradera. Hittar massa billiga kläder till mina pojkar. Grabbarna är ju lika långa och de växer så det knakar så Tradera är min räddning just nu. I dag vann jag en jätte fin klädset för bara 16kr!!! Det är ju superbra.

/Addie

hmmm..

Söndag var ju den dagen då folk skulle komma o kolla lgh här, men 3 ringde och sa de var förhindrade och en var inte intresserad längre.. Så man antar att för min del blir det nog dubbelhyra... Det är bara att acceptera och tänka positivt.

Addie

Hoppas...

Efter en massa strul med blocket och att det tog ett tag tills min annons kom in på blocket så  mailar och ringer folk äntligen om lägenheten här i Nora. I dag söndag ska ca 3-5 familjer titta på den.

Hoppas hoppas hoppas så att nån av dom åtminstone vill ha lyan och flyttar in den 1 juli. Då slipper jag betala dubbla hyror för juli månad.

Ha en skön söndag!

Klädstil

För ca 2 år sen tror jag så sa min stora tös att hon aldrig kan tänka sig att ha second hand kläder eller åtminstone inte mina kläder för att hon inte gillade min klädstil.


Nu är hon nog nästan stamkund hos andrahands affärer och till och med en STOR stamkund för att öppna min klädgarderob!!! Funderar på om jag ska skaffa lås ha ha! Men hon är så söt i de klänningar/linnen som hon hittar i min garderob och sen ändrar lite stil i hennes smak.


Visst är hon söt i mina kläder?På skolavslutningen hade hon den här som jag bara haft en eller två gånger!! Här med sina klasskompisar.Klädbloggaren Addie


Är jag en dålig mamma?

Sitter här och funderar om jag är en dålig mamma??

I en artikel på Aftonbladet stod det: Lenore är USA:s sämsta mamma

Läs artikeln: http://www.aftonbladet.se/foraldrar/article2673502.ab


Mina flickor är självständiga och det har de nog varit ända sen de var små och jag sitter och funderar hur jag har varit som mamma. När vi bodde i Göteborg så gick Channie i årskurs ett och  ofta hämtade hon sin  lillasyster Athina på dagis eftersom jag slutade jobba så sent och att man inte alltid hann i tid innan dagis stängde. De fick till och med ibland ta buss till mitt jobb några gånger om jag hade sena möten eller så.


I Stockholm när Channie gick i 3:e klass så bodde vi i Åkersberga och jag jobbade i Stockholm och en gång i veckan gick Channie på dansskola  nära där jag jobbade på Medborgarplatsen.. Hon tog nämligen buss från Åkersberga och sen tunnelbana från Mörby Centrum, bytte i T-centralen och tog gröna linjen mot Bagarmossen för att stiga av i medborgarplatsen och med sig hade hon lillsyrran Athina för att möta upp mig.


När Channie var ca 8 år och Athina ca 6 år så åkte de för första gången helt själva med tåg till mormor och morfar och gick av i Nässjö där mormor och morfar hämtade dom.


Allt de gjort har fungerat jättebra och de hade papper med adress och  telefonnummer, hur de ska kontakta mig eller mina föräldrar om något händer och jag som mamma tyckte det var helt okej. Flickorna har blivit mer självständiga och är säkra på sig själva och de lärde sig att ta ansvar på ett positivt sätt.


Funderar om jag nu är en dålig mamma som lät mina töser åka helt själva i så tidig ålder. Mina flickor har inte tagit skada av det och de har sagt att de tycker det är roligt att få åka själv och att det är spännande varje gång de ska åka iväg.

Förra året åkte de själva till USA för att hälsa på sin pappa och det fungerade jätte bra även om de fick lite hjälp av flygvärdinnor.

Jag har varit nervös många gånger när de åkt iväg själva  och idag är jag glad att det har fungerat bra och jag tror för det mesta att det blivit så då jag i många år var ensamstående.

Är jag en dålig mamma för det?


Välkomnar...

Åhhh jag välkomnar regnet och det är bara härligt så härligt att jag skriker av lycka.....
Sååå skönt att slippa värmen lite för det har varit för varmt och jag har inte ens haft ork att packa ner mina saker och nu känner man sig ganska stressad... mindre än 3 veckor kvar tills vi blir Örebroare!!!!!!Dagens sjukvård...

Dagens sjukvård suger!!!

Att sitta i över 7 timmar på akuten med lilleman som hade en mycket stor och otäck blåsa i sin lilla fot och att man kunde se blod och se grabben lida var inget alls kul.

3-5 olika distriktsköterskor/läkare kom och tittade och man fick svar varje gång att de inte var säkra på vad man ska göra åt såret.

Efter flera timmar tyckte de att grabben ska hem och komma nästa dag för operation och så åkte man hem och natten var jobbigt då han grät i timmar och somnade inte förän kl 04!!!

Väl på morgonen kom man till operationsalen, men där blev det tvärr stopp!!!! Denne läkaren tyckte såret var konstig och tt det inte var nån ide att göra någon ingrepp utan den ska läkas av sig själv och att lilleman får pencillin????...

Nu är hemma  för andra dagen och nu jädrans ska jag till vårdcentralen och bråka!!!. Såret är värre än vad den var innan och jag tänker inte ge mig tills de lyssnar!!!..

/Frusterad bloggaren Addie

Nu har man flyttat!

Nu har man flyttat till en ny plattform inom blogg.se och jag ska kolla om det finns något att lära sig eller kanske göra bättre och häftigare bloggsida. Jag tröttnar lätt på min sida så får se om jag ska ändra lite igen. Ha det gött i värmen!
Addie

Vemodig och blandade känslor!

I dag torsdag den 5 juni tar de flesta elever jag undervisat i 3 år student. Önskar dem all lycka på livets stig.


För mig är det vemodigt och har blandade känslor för i 3 år har jag jobbat på Tullängsskolan som lärare. Sommaren kommer och man får sin semester, men jag har ingen aning om hur det blir för mig i höst. Sökt flera jobb och det är bara att vänta och se.


Det som skrämmer mig är att man ska bo i Örebro och där är allt för många döva och hörselskadade arbetslösa och jag är rädd att jag kommer få problem att hitta jobb. Så det är med blandade känslor man har idag, men jag ska försöka tänka positivt och hoppas så småningom att jag vet hur det blir för mig i höst.


Ha en skön dag på National dagen imorgon!


/Addie


I dag...

I dag var det skolavslutning för eleverna på Tullängsskolan. Fattar inte det har gått ett läsår - tiden går för fort!!

                                        image278


Imorgon (5/6) är det dags att ta farväl av elever som tar student och jag glädjer med dem men samtidigt sorg att släppa dom då jag faktiskt trivdes att undervisa dessa elever. Önskar Jonatan, Daniel, Hannes, Emil, Jimmy, Mårten, Erik, Fredrik, Christian, Rozh, Micael och  Omar all lycka på livets stig som ni har framför er!!.


                                                  image279


Tropisk värme!!

                                                                           image276


Sitter och funderar hur jag klarade värmen när jag bodde i USA. Där var det över 30-40 grader varje dag och man gjorde så mycket trots värmen. Men här klagar jag för mycket och gnäller att vi har det för varmt hemma. Visst är det härlig med så fin sommarvärme, men jag är rädd att vi då får en dålig sommar senare i juni och juli.

Hemma hos oss är det stekhett och det känns som vi är i ugn och ska bakas till nån sorts bakelsefigurer!! Jag skojar inte det är så varmt så varmt och så fort jag rör på mig så är jag hel svettig!!!.. Dessvärre är det att jag försöker packa och packa men nu orkar jag inte pga värmen!!!!..

Hoppas innerligen att vi får bra sommarväder för inom mig känner jag signalen att är det så varm som det är nu så blir det nog kallare sommar!.

Svettigbloggaren Addie

1 Juni Channies konfirmation

Bilder säger mer än tusen ord så är kommer bilder från Channies stora dag!

                                                 
  
 

Äntligen klar:             

Channie med sina goda vänner:     Channie med gudmödrar:    


           


En glad och nöjd tös som tackar för allt och för den här kameran och presenterna: image275

RSS 2.0