Trevlig Valborg!

Jag har för tok mycket att göra att jag knappast hinner skriva och blogga. Vill bara önska er mina kära läsare
Trevlig Valborg och njut av värmen ute och välkoma VÅREN!

Kram Addiswa & Co

Hos dig ser man harmoni
Jag funderar ofta på hur jag och min familj har det. Vi bor så enkelt, vi har enkla möbler, vi har ingen plasma tv eller någon som är lyx i hemmets vrå. Alla våra möbler köpte jag på andra hands vägar och ja, jag tycker om att bo enkelt eller så har jag valt att ha det så.

Att man är ensamstående är att man hela tiden måste tänka och se vad som är värt att köpa och om det verkligen är värt besväret att kämpa och spara pengar på en så dyr sak att köpa bara för att andra har det?.

Ok mina flickor tycker att vi bor för enkelt och de tycker ofta det är pinsamt att folk ska komma hem till oss eller att deras vänner ska till oss och hälsa på. Töserna har ofta frågat mig hur jag känner som hälsar på mina vänner som bor så fint, att de har stora plasma tv och ja grejjer som töserna ofta önskar att vi också har. Ofta måste jag påpeka till töserna att man kan aldrig jämföra andra och hur vi i familjen har det.

Vad är lycka i livet egentligen? är man lycklig över att ha så dyra saker hemma? måste man satsa så mycket på att bo så fint, att ha så dyra prylar att ha något som är bättre än andra?. Vad är livskvalite egentligen för oss? jag upplever ofta att vi i dagens samhälle inte tänker på livskvalite utan det är prylar och status som gäller för många och då gör man allt för att man ska ha allt detta för att visa att man är wow eller ja att man verkligen har råd.

Vi är bara till låns på vår vida jord - är det så värt att slösa så mycket på allt när man ändå en dag försvinner? att stressa, kämpa och må dålig eller att relationer bygger på att man inte har det bra på grund av att man vill visa för alla att vi har det gott är det så värt det?.

Jag funderar ofta på det.  Ja jag kan ärligt säga att jag ibland skäms över att bo så enkelt med så enkla möbler om man ska jämföra mina vänner och bekanta, I bland avundas jag över att andra har så bra inredningtankar som inte ens jag har. I vissa situationer ser jag ju också andra som har det knappert, att det skapar ofta irritation mellan på grund av all kostnad och så, ja folk har ju valt att ha så medan andra som jag valt att ha det så enkelt som möjligt.

MEN jag vet en sak som jag gör.

Jag överöser mycket kärlek till mina barn, lär dom att alla är olika och alla vill med livet på olika sätt. För mig är det viktigt att jag ska ha tid och trivas med livet det jag har med mina barn. Vi mår bra och det är det som är viktigast och jag lär mina barn det man ska tycka är bra och att man trivs med livet.

En väninna sa till mig en gång

- Addie du bor enkelt om man ska jämföra med andra som bor så fint och att allt ska vara i lyx, man ser hur familjen har det. Men hemma hos dig ser man harmoni, du är glad och barnen är glada, ni skojar och här känns atomosfären så annorlunda och det tycker jag är bara skönt att se.

För mig betyder det mycket att man får höra det från en god vän.

Ta vara på livet och ta vara på det ni har för det finns så mycket man kan ge på annat sätt som man kan må bra av - Ty vi är bara till låns på vår vida jord.


Trött!

I helg var det seminarium och jag höll en föredrag igår som gick bra. Just nu är jag helt slut och tänker sova. Vill önska er en bra arbetsvecka och snart kommer valborg och då välkomnar vi våren =)

Gå in på www.dovasdag2009.se

 

Äntligen det ni väntar på!


DÖVAS DAG 2009

Ni hälsas alla välkomna stora som små till Dövas Dag i Örebro - En Stad för Alla


Temat för Dövas Dag är: Tillgänglighet 2010 är den uppfyllt?


På denna hemsida kan du hitta information om vad som kommer att ske både i skrift och på teckenspråk


Hemsidan kommer att uppdateras regelbundet så håll koll så att du/ni hänger med  i svängen!


För mer information klicka på de olika ämnen om du vill veta mer.


Varmt Välkomna till en spännande helg den 18-20 September 2009


Önskar Dövas Dag kommittén ...

Visst är det härligt att solen skiner strålande? man ler och är glad över det och ljusare dagar är ju vad vi behöver.

Tiden går dock lite för fort och det märker man när det är så mycket på jobbet nu och man märker också att tiden närmar sig till skolans slut då det är så mycket som ska göras. April och maj är nog den värsta månaden för då ska man hinna med så mycket och det blir lite för mycket för min del att jag hoppas jag kan kombinera familjelivet, jobb och mina intressen.

Nu i helg är det Gestaltande Seminarium och då kommer folk från olika platser att lyssna på föreläsningar. Det är Nikolaikyrkan/Dövkyrkan som håller seminariet och där kommer man redovisa om tvåspråkig gudtjänst. Jag kommer att ha föredrag tillsammans med Karine och vi ska föreläsa om Poetiska uttrycksätt  - Teckenkör och uttryckens mångfald.. Trots att jag är van att föreläsa så är jag ändå redan nervös men det sägs ju att det är bra. Ännu mer nervös blir jag när jag tänker på sönagens  SinnesHögMässa där det även kommer att ske en dop och jag tillsammans med två andra ska sjunga dopsånger.

Ni som bor i Örebro får även chans att på söndag kl 11 se Sveriges första dövpräst, Johan Selin leda gudtjänsten tillsammans med en hörande präst. Det här är en två språkig gudtjänst som vi arbatar och formar till en bra gudtjänst för både hörande och döva tillsannans. Ta nu chans och kom till SinnesHögMässan och se Johan Selin - han är otrolig bra och tecknar på så naturligt och enkel sätt att man bara kan koppla av.  Gunstjänsten sker i Nikolai Kyrkan och sprid det gärma vidare till andra som är intresserad eller bara vill komma och lyssna.

Önskar er en trevlig helg!

Addiswa


Det har..

Det har varit problem att komma in och blogga så därför har jag inte skrivit på två dagar. Nu fungerar äntligen bloggen och nu kan man blogga.

Dagens bästa nyhetGrattis Colin som kom in på Navets Skola och det är så skönt att veta att du nu kommer gå i en bra skola!

/Kram mamma Addiswa

Tack för en underbar vår konsert Karl Johans skola!

I dag tittade vi på Karl Johans skolas vårkonsert och den var helt underbar och man njöt av för varje musik. 
Det är otroliga duktiga barn/ungdomar och med vemodig känsla så var det Channies sista vårkonsert och snart går hon ut grundskolan.

Här sätter jag bilder som säger mycket och det är få bilder eftersom jag inte vet hur man gör så att andra inte kopierar så tar jag bara de bilder som inte syns så bra på de övriga barn eftersom man inte frågat om tillstånd.

                                                                                  Rektor Kjell

Channie som reage!

Hon spelade otroligt bra och var jätte duktig


Channie  sjunger fram till scenenVårkonsertet får 5 getingar  - de var otroligt bra.

/Stolt mamma Addiswa

(Det är absolut inte tillåtet att kopiera bilderna utan min tillstånd)

Rätta felet!

Min tös, Tina är mega sur för att jag råkade skriva 4 storlekar fel när det gäller hennes o systers storlek. Hon beordrade mig att skriva det rätta storleken att hon har storlek 40 och inte 43 som jagt nämnde. Jag trodde faktiskt hon hade det för hade för mig det, men nää det var fel.

Lovade rätta det eftetrsom, "hela" Sverige läser min blogg.

Så ursäkta mig Tina och Channie - hoppas ni älskar mig ändå

Knasmamman Addiswa

Helgens planering!Det är lördag morgon den 18 april och solen skiner strålande ute. I helg så har vi besök av familj och vänner och jag tycker det ska bli mysigt att få umgås med nära och kära.

Vännen Ira på besök med söta Mio - han är helt för underbar men vännen Ira är lika underbar hon med och det är härligt att få ha henne här i helg.

Mina föräldrar kommer senare i eftermiddag och sen har vi Channies kompis hos oss. När mamma och pappa är hos mig så är ju barnbarnen helt koncentrerad på dom så jag kan nog säkert koppla av med Ira och gå ut med Mio och bara umgås med min kära vän.

Jag tycker om att ha folk omkring och det är bara så härligt.

Ha en fin lördag

Addiswa

Dagens bild jag gillar


Bild: Webcam

Channie och jag

Intressant

Intressant att gårdagens besökare var över 100 när jag skrev just om decibel och ingen komentar?

Något som är nytt för er döva/hsk/CI föräldrar som har hörande barn?  eller är det även något nytt för er hörande som kanske till och med har hörande barn som även lyssnar högt som barnen mina gör?

Det är bara så intressant att man får många besökare men ändå noll kommentar!

Decibel - ljudets makt

För några veckor sen sa min dotter Tina att hennes lärare i något ämne  blev förskräckt över hur högt Tina lyssnar när det gäller ljud.I vanligt fall lyssnar hörande på cirka 40 decibel i all ljud som de omringas dagligen från radio, prat, och mycket mer. Hennes klass fick testa hur mycket de lyssnar i decibel och Tina var den som var värst. Hon hade nämligen hela 100% decibel och hennes lärare blev så förvånnad.


Jag tjafsar alltid med mina barn hur högt ljud de har i hemmet och då gäller det musik och tv och jag tycker ofta att jag hör definitivt bättre än vad de gör när de ska ha så¨högt ljud. Jag var till och med tvungen att fråga CI teamet när jag var på återbesök om varför jag ständigt klagar på ljud hemma och svaret är att i vissa fall kan man höra skarpare ljud och bättre ljud när det gäller musik och TV - så där är svaret!

Sitter och funderar om det är så för alla KODA barn? Har ni döva/hsk/CI föräldrar tänkt på hur mycket er barn har med ljudmiljön?.

KODA barn är ju vana med att ha högt ljud med tanke på att inte alla föräldrar hör så bra och tycker det är ok, men jag tycker det är något vi ska ta vara på när det gäller våra hörande barn.

Vad tycker ni själva och har ni tänkt på det?

Addie

Gud vad jag...Gud vad jag hatar SAND!!!!

Det är ju rena rama släptåget!!!

Man kommer hem trött efter dagens arbete och killarna från dagis

Vips tar de av sig skorna och där rinner det ut full med sand i hela hallen!

När lilleman skulle ta av sig sina byxor för att sen sätta på sig pyjamas kom det ytterligare full med sand från
byxorna och ut rinner det massor med sand i vardagsrummet!!!!

Gissa vad trött och irriterad man var - borsten och damsugaren blir tydligen min bästa vän!!

/Addiswa

Jag och mina stora tonåringar!

Det var länge sen man tog bild på mig och töserna mina. Så långa är flickorna och så kort är jag!!..


Channie och jag


Athina och jag

Älskar mina flickor så mycket ty de betyder så mycket för mig


/mamma Addiswa

Påskafton och tack familjen Hedin

I strålande väder firade jag och barnen påsk hos familjen Hedin. Det var så trevligt och barnen kom sen hem nöjda och trötta.

Stort tack till Hedinos och här bjuder jag på bilder

     

     

     

     

     

     

Hoppas ni alla fick en härlig påsk med strålande sol. Ha en skön dag önskar jag er bloggläsare!


Addiswa

Ute för det mestaSolen skiner strålande och då vill man ju vara ute så mycket man kan än att blogga eller surfa på nätet.

Vi firade påsk hos familjen Hedin i Kumla och det var underbart och bilder kommer sen.

I dag (söndag) var vi i Wadköping och träffade familjen Lindroth och hade en härlig och trevlig eftermiddag i gasande sol!. Killarna lekte mycket och vi grillade korv och hade verkligen trevligt.

Dagen avslutades med en god glass för grabbarna

                                                   


. Det är härligt att vara ute och känna våren!

/Addie

Glad Påsk!
Mina söta grabbar ville inte ta en fånig bild som påskgubbar :( . Så här kommer min favorit bild på mina söta prinsar. Bilden togs för 3 år sen och är min favorit bild så

GLAD PÅSK TILL ER ALLA OCH NJUT AV MAT OCH VARA MED NÄRA OCH KÄRA

Kram fam Stenström


Det är intressant..

Alla mina barn är som sagt unika och de har alla sina personligheter. Livet skulle vara tråkig om de alla var lika.

Jag tänker det här med min lilleman Nick för han är yngst i familjen och han är helt totalt ointresserad av att lära eller kunna teckenspråk.Jag tycker det bara är så intressant att han som är yngst borde kunna teckenspråk så bra som mina tre andra barn. Han ser upp till storasystrarna och till storebror och de tre tecknar jätte bra och gör det alltid med mig. Men för Nick är språket inget för honom.

I dag tecknade Colin och Athina till varandra utan röst och de kommunicerade obehindrad och förstod varandra så bra. Athina bestämde att teckna till Nick, men det fungerade inte för han kunde bara enstaka tecken som cykel, glass och lite mer. För Athina är det svårt att förstå varför Nick inte kan eller vill lära sig teckna trots att han ser oss dagligen teckna till varandra. För min del spelar det inget roll om han kan eller inte för det viktigaste är ju att han och jag kan kommunicera. Han förstår mig när jag tecknar till honom men han pratar alltid tillbaka.

Jag låter honom få ta sin tid och att tvinga honom är inget vi absolut inte ska göra. Med tiden kommer han att intressera sig för språket och trots allt är Yannick en underbar liten kille och det är just hans personlighet som är viktigast av allt.

Det jag är intresserad är hur ni andra i familjen har det. Är det ungefär samma hos er, kan alla barn teckenspråk eller visar ert barn något intresse?. Hur känner du som föräldrer som är döv/hsk det? Jag är bara nyfiken om det finns flera i samma situation som mig.

/Addie

Förklarat krig mot min kropp och mig själv!

Här är jagEn kvinna som älskar mat och är en typ jojo bantare. Ena stunden kämpar jag på och det går jätte bra för mig, men andra stunden så återfaller jag och äter mat jag som jag älskar och orkar inte kämpa på mot min vikt och att tänka på vad jag äter.

I dag har jag fått nog och har nu tillsammans med Tine och Pernilla beslutat att kämpa mot vår vikt och att ni kära bloggläsare får följa vår kamp. Ni kan gå in på: www.trekvinnorskamp.blogg.se där kommer vi att skriva om vår kamp mot vikten. Vi måste skriva så gott vi kan om vad vi äter och vad vi gjort och peppa upp varandra. Att skriva det offentligt gör det att vi måste skärpa oss och kämpa så gott det går för ni är våra tittare som får se vår kamp.

Så här ser jag ut i dag den 8 april 2009Bakifrån som jag avskyr som mest - jag med min stora rumpa - det syns ju så tydligtJag vill gå ner 10-15kg. Jag är 152 cm och ja jag är faktiskt kort och enligt i den längden ska jag väga ca 56kg.
I dag väger jag nästan lite över 70kg och det är för mycket enligt BMI

Så nu ska jag kämpa på och jag hoppas att ni mina kära bloggläsare läser om mig och mina underbara vänner, Tine och Pernillas kamp - tre kvinnors kamp mot vikten.

/Addiswa

Dagens händelse 8 april

I dag träffade jag min underbara väninna, Tine och vi åtSushi och jag njöt av stunden för jag älskar SUSHI. Vi snackade ditt och datt och det var så länge sen vi sågs så det var härligt att få se dig idag min kära vän. Vi har nu också beslutat att göra något gemensamt som ni får följa med i vår kamp tillsammans med vännen Pernilla.

På eftermiddag drog jag iväg till skoj och buslandet med Pernilla och hennes söta Albin. Bilder säger ju mer än tusen ord så här kommer några bilder från buslandet.

   

Jag med underbara vännen Pernilla är så glad ni flyttar till Örebro

    

Tack för en härlig dag trots att det regnade ute

/Addie

Det märks..Det märks att våren har kommit och ute på gården ser man barn från alla hemmets hörn. Mina pojkar ser jag knappast röken av för de är ute på gården och cyklar och leker med sina kompisar.

Solen skiner strålande och jag har kopplat av idag och varit lite för lat vilket förvånnar mig. I morgon ska jag försöka fixa saker och även ta med pojkarna ut och hälsa på en vän.

Kram Addie

Måndag den 6 april

Gick på stan med Channie och kollade lite tyg och ´spanade efter mönster till hennes balfest som sker dagarna innan skolavslutning. Solen sken strålande och man såg glada folk varstans. Hoppas man hittar det Channie vill ha för en väninna till mig ska sy hennes klänning. Det känns så otroligt att det bara är 2 månader kvar till tösen min slutar i nian.

Senare gick vi tillsökte sommarjobb till Channie och vi hoppas innerligen att hon får jobba nu i sommar. Örebro kommun erbjuder bara 3000 platser för de som slutar i nian och de som går första och andra året på gymnasiet så det blir inte så lätt och säkert blir det hård konkurrens så det är bara att hålla tummarna.

Det var inte lätt att diskutera veckor för det är mycket som Channie vill göra i sommar och det viktigast för henne är att inte missa Koda lägret i Leksand och resan till Frankrike med sin ledargrupp. Sen påpekade jag henne att vi har sommarstugan att tänka på  och för mig är det heligt att åka dit varje sommar.

Efter besöket så gick jag själv till en trevlig fika ställe och fikade en hel timme och läste en tidning och det kändes så skönt. Att slappna av och läsa och titta på folk ute det är sällan jag får chans att göra det så stor tack till Tina som passade grabbarna.

Trevlig afton!

Addiswa


PåsklovDet är påsklov och det är skönt att vara hemma från jobbet. Jag vet att jag ska njuta av men jag har massor att göra hemma och jag ska försöka göra det och annat och även se till att koppla av med barnen. Det är strålande väder ute och ska ta pojkarna ut - funderar på att ta dom till stadsparken.

Ha en fin dag!

Addiswa


Tack till Jono

Jag vill rikta ett stort tack till Jono som är min räddare för han var gullig nog som gav mig en bunt medPokemon kort  för med sig  magiska uppfostran för mina pojkar. Som jag tidigare har skrivit så samlar mina grabbar på pokemon och hur dyra de är för bara 1-2 st kostar det över 40kr. Det har nästan alltid varit tjat om att köpa ett kort eller så varje gång när vi är i affären och Jono som läste min blogg kom med glatt leende o sa att han kan ge mig hans samling av pokemon kort eftersom han inte har någon nytta av det. TACK Jono

Nu använder jag korten till att berömma pojkarna för vad de gjort under dagen. Mina grabbar är lite vilda av sig och ibland som mamma är det tufft att få dom att lyssna och förstå vad som gäller och vad som händer om man inte lyssnar och gör det man ska.  Det är inte alltid lätt med uppfostran, men man gör så gott man kan och jag vill ju att de ska förstå varför det blir så som det blir om de gjort något dumt eller inte respekterat mig eller systrarna eller lyssnat på andra som säger ifrån.

Varje kväll innan de ska gå och lägga sig så pratar vi om hur de varit på dagen och om de varit duktiga, lyssnat på fröknarna, varit en bra kamrat på dagis och lyssnat på mig/systrarna och gjort som de ska göra så får de välja ett pokemon kort. Pojkarna har till och med sagt

- idag har jag varit lite dum och jag har inte lyssnat på en fröken. Sen har jag varit lite för busig hemma att det är fel att få pokemon kort ikväll. I morgon lovar jag att jag ska bli bättre för jag vill ju få kort innan jag lägger mig.

Som mamma tycker jag det är bra och det känns skönt att det fungerar och att man gör något så att mina grabbar förstår hur viktigt det är att lyssna och ta lärdom av uppfostran på rätt sätt.

/pokemonmamman Addie

Varför??

I går kände jag mig glad för den här helgen är min helg då jag kan göra vad jag vill. Små grabbarna hos pappa och flickorna så stora att de klarar sig själva.

Jag bestämde att gå ut för Dövas Förening i Örebro hade pubafton och jag är ju ganska dålig på att gå ut för att träffa folk så nu var det att slå till och gick dit helt själv utan någon vän med mig.

Väl framme och Innan jag hann gå in så kom en och började plötsligt se mig som lärare. Givetvis denne är min elev där jag jobbar, men klockan var 20.00 en lördag kväll. Där stod vi och pratade och denne just berättade om vad som hänt och varför man ej varit i skolan. Små pratade en stund och jag var tvungen säga att det får vi ta upp efter lovet.

In gick jag och hade trevligt och det var roligt att träffa olika folk och man är glad att DFÖ försöker ordna pubafton och det behövs.  Sen kommer nästa och säger

- Drick inte för mycket nu och ta det lugnt. Jag vet att du är inte lärare nu utan du ska vara ledig nu ikväll

- Ja jag är ledig och se mig bara som ADDISWA nu okej?

Fortsätter ha trevligt och prata med vänner man inte träffat på ett tag och sen kommer en man jag inte har aning om vem det är och aldrig sett

- Så det är du som jobbar på Tullängsskolan  jag vet vad det är för skola

Jag svarade inte för han gick sen bara förbi så jag satt kvar med stor frågetecken men försökte att inte tänka på det

Senare kom det en tjej som ville fråga om Tullängsskolan och att hon varit elev där. Givetvis svarade jag artigt och vi pratade en stund om det.

Trots allt hade jag trevligt och jag behövde koppla av och att få gå ut och att träffa personer man så sällan ser.

 Nu ställer jag en fråga:

Varför har döva/hsk så svårt att se skillnad på att man är privat och inte privat?  Jag menar då inte alla, men det är mycket vanligt att det förekommer så.

Jag minns hur stressad jag kände/var när jag var förbundsordförande för SDU för jag var då en offentlig person i dövrörelsen, folk kunde knappast skilja på när jag var just ADDISWA och när jag var SDU ordförande. De åren jag syndes mycket var jag alltid så försiktig och jag upplevde då jämt och ständigt att de såg mig som ordförande och aldrig den privata Addiswa.

Nu kände man lite som att nu ser ungdomar och några äldre att jag är läraren Addiswa i går. När jag åkte hem från puben så förstår jag varför jag så sällan går ut och roar mig. Det är  för att jag nästan aldrig får uppleva att nån ser mig just som:


ADDISWA.

Äntligen fredag...

Äntligen fredag och det har varit en stressig vecka för på jobbet så var det omdöme som gällde. Jag har över 40 elever så det var tufft att skriva, men sen log man när allt var klart.

Jag mår bra och vad ska man säga mer om det? solen skiner strålande och jag är glad och nu märker man hur glada folk är ute.

Nu ser jag fram emot en härlig påsklovsvecka och det är skönt att man får vara hemma och ta det lugnt med barnen.

Nu i helg är jag småbarnsfri och jag har nu bestämt att gå ut till dövas förening där de ska ha pubafton. Jag måste försöka gå ut lite mer och träffa folk och jag hoppas kvällen blir trevlig.

Trevlig afton!

Addiswa

Ett år har gått

I dag vill jag tända ett ljus till en speciell vänGum Anders Andersson som gick bort för ett år sen


Bild: Västanvik

Tiden har gått fort och saknaden är fortfarande stor och kommer alltid vara det. Jag minns dig första gången då jag som ung satt på bänken och lyssnade på dig om ledarskap och föreningsliv. Jag minns det än idag, den dagen jag såg dig blev en stor förebild för mig. Utan dig tror jag att jag aldrig intresserat mig som har med föreningsliv att göra och för att utveckla min ledarskap.


Bild: Leksand

Solen skiner strålande och det är en vacker dag i dag. Med både sorg och med leende på läpparna tänker ja på din humor,  du var bra på att skoja och det saknar jag.

/Addie

RSS 2.0