Hoppas ni alla får en fin Halloween!!. För mig vill jag hedra de som inte finns på vår vida jord, ty de ska respekteras mer än att fira Halloween!

I dag har jag både upplevt värme, sorg, glädje och skratt åt minnena som dyker upp då och då.
Ibland kommer minnena upp med härliga händelse man gjort i sitt liv med en eller flera släktingar,vänner som lämnat mig och andra och personer som har berört mitt liv djupt.

Ni är respekterad och jag hedrar er med att tända ett ljus för er och jag vill att ni ska veta att ni alltid är i mina tankar.

Ljuset brinner för:

Kära Anne - du kämpade så


Gum Anders Andersson - Du ger mig kraft varje gång jag tänker på dig och din ledarskap


Daniella Josberg - Dina fingrar som vi alltid möttes - jag saknar det än


Vestie Jennings- Med ett leende minns jag att du hjälpte mig med landet jag var så ny i, det första tiden i USA


Sten och Judith Stenström - älskade farfar och farmor, jag har så många fina minnen med er


Bertil och Elsa Svebeck - Älskade morfar och mormor, jag tänker ofta på vår resa upp till Norrland.


listan kan bli lång och jag har fler som lämnat oss och ni är alla saknad och älskad.


Ljuset brinner också för alla som inte finns på vår vida jord


DET ÄR NI SOM SKA HEDRAS OCH RESPEKTERAS

....


Dikten skriven 1981

Skriv ett ord - bara ett ord...

Du som läser detta,


skriv ETT ord som beskriver mig.


Bara ETT ord.


När du gjort det kan du kopiera meddelandet till din blogg och bli beskriven avdina bloggvänner och bekanta.

Stor och liten <3 en förebildFörra veckan hämtade jag Colin på fritids och samtidigt var en kille på väg hem från skolan. Colin gick med honom och jag gick efter dom och tycker det är så fint att se min lilla pojke gå med en äldre kille och tänkte

Stor och liten <3 fin förebild för varandra

Det är....

Höstlov den här veckan och inga lediga dagar blir det för migsom tidigare arbetade som


Bild: google


Som vanligt fick jag vakna klFörberedda mig och väcka killarna som ska till dagis och fritids dagarna lång till kl 17.00

Jag kommer jobba hela veckan fram till fredag så det blir inga lediga dagar för mig. Töserna mina är hemma och gör vad de vill och kommer nog vara med sina kompisar och det blir nog förmodligen sena kvällar för dom.

Ha en bra arbetsvecka önskar jag er som läser min sida!

Ska ni....


Bild: google

vaccinera er mot Svininfluensa??

Jag velar så och är så osäker. Jag vet inte om jag blivit påverkad av allt som skrivs i media och jag tycker det är jobbigt för imorgon (tisdag den 27) måste jag svara om jag vill ta vaccinet eller inte till min arbetsgivare.

Hur gör ni??


Som ensamstående mamma är det här rena rama lyx...

Att vara ensamstående är inte alltid så lätt som många av er vet. Jag är en mamma som har en schema som ofta är fullt med möten, träffar, resor och ja listan kan göras lång. Man har ju också barnens aktiviteter att tänka på så det gäller att planera.

Jag har ofta hört om att man kan storhandla på ICA via internet, men för mig är det så svårt veta om man verkligen får hem bra och färska varor.


Bild: Icas hemsida

Jag brukar få hjälp av kompisar att åka till Willys och storhandla, men det har inte varit så lätt på sista tiden och man vill ju heller inte vara så beroende av vännerna.

Jag bestämde mig att testa och gick igenom noga och beställde och jag insåg sedan att det var många varor som var billigt. Det blev mycket och det totala summan var till det jag ofta köper en gång i månaden på Willys och tyckte det var jätte bra.

I dag kom två killar från ICA med matvarorna och det var många påsar och för mig var det rena rama lyx att få det ända hem till mig. Man kände sig inte stressad och jag blir nog från och med nu stamkund hos ICA och beställer handla24.se när man ser att maten börjar ta slut i hemmets vrå.

Det här är också en perfekt sätt för mig så att jag slipper stressa mig och att vara beroende av vänner som ofta ställer upp och kör mig till Willys eller ICA.

På återseende!


Verkar som min inlägg inte är så intressant?

Min senaste inlägg om teckenspråkstolk är inte så intressant?? bara 3 som har svarat - kom igen vad tycker ni?

Dagens fråga om vad teckenspråkstolken ska göra


Bild: google

Häromdagen fick jag en intressant fråga och tänkte att här kan jag ju ställa lite frågor ibland som gäller för oss. Mina bloggläsare som besöker min sida är ju flesta döva, hörselskadade och CI. Vet att ni andra som är teckenspråkiga eller inte teckenspråkiga även besöker min sida och jag är även säkert på att blivande tolkar läser min sida.

Dagens fråga som jag nu hoppas att många av er svarar på:

Om du eller en brukare är på möte, föräldramöte eller på konferens och kämpar för att inte somna men ändå till slut  slumrar till då och då och somnar kanske i några sekunder, flera sekunder eller  lite längre.

Vad ska teckenspråkstolken göra då?

Fortsätta teckna till dig?


Sluta teckna och vänta tills du tittar på tolken igen?Jag har min åsikt och säger inget nu, så kom igen och säg vad ni tycker att tolken ska göra. Det ska bli intressant att se hur många tänker som jag. :-)


Veckan som gåttVarje vecka som kommer och går Gör det med stormsteg. Man Måste Checka Alla aktiviteter och planeringar man har vecka för vecka.

Den här veckan Har inte så mycket Hänt

¤ Vi har Louis Fortfarande hos oss och han har på rekord tid Fått en hel del kompisar i Örebro. Han har till och
med besökt Risbergskaskolan och fick träffa RGD / RGH elever med Alexandra Royal som Fått veta mannen. Bra
för Louis och roligt för Eleverna Att prata Amerikanskt teckenspråk.

¤ Louis besökte Också Tullängsskolan Tillsammans med mig Där jag har ASL med mina elever. Med STOR
besvikelse så kom bara 2 elever av 10 - Rena rama pinsamt för mig. Jag berättade för Eleverna En vecka
tidigare Om att de kan Utveckla teckenspråket för Att Föra dialog med Louis och jag som Trodde Att Eleverna
med stor nyfikenhet skulle Komma män Nä Där hade jag helt fel!

¤ Channie hade konsert på tisdagen och jag var fast hemma PGA Ingen Barnvakt, sa Louis och Athina gick dit
och Lyssnade och de sa Att konsertet var toppen.

¤ Föräldramöte på Yannicks dagis och det var intressant.

¤ Jobbade extra hos Cafe019

¤ Colin är stolt över Att han Fått lära sig spela gitarr. Går på musiklektioner på onsdagar.

¤ Colin har nu Fått bekräftelse Att han ska spela fotboll för Rynninge IK och han längtar Att Få träna med klubben.

¤ Nicks tand är jätte löst, men så upptäckte vi Att en ny tand börjat växa den Redan bakom Lösa tanden så får
plinga till tandläkaren för Att Få tid.

¤ Vi skulle åka till Stockholm mannen insåg Att det var väldig Att Dyra tågbiljetter jag väntar tills nästa månad.

¤ Brorsan min fyllde 40 i torsdags och Hoppas du fick en fin dag med familjen.

¤ Vi Fick nu reda på Att Kraft Måleri kommer tapsera Channies ROM I Början av veckan och sen blir det pojkarnas
rom.

Så har det Hänt under veckan och nu är det lördag och jag riktigt vet inte vad vi ska Göra Men vi kommer på Något under dagen.

Ha en skön lördag!
 

Vissa av oss har dolda talanger!

Ibland glömmer vi bort att många där ute har dolda talanger. I vår famlj hittade vi en liten kille som faktiskt har en talang.

Yannick är en kille som har så mycket energi. Han har svårt att lyssna och gör saker som inte alltid är det bästa.
Visst är han en kille som också har charm och ett leende som man smälter för, kan vara lugn ibland.

Men nu har vi Louis här och Yannick älskar att vara med honom. Han har visat sin talang och det är otroligt med
tanke på hur vild Nick är och har svårt att lyssna och ofta larvar sig så är han stolt över vad han kan och berättar det stolt för många av oss.

Nick är nämligen duktig på att prata Engelska och han har lärt sig mycket på så kort tid sen Louis kom hit för snart en vecka sen. Han förstår Louis jätte bra och han svarar automatiskt på engelska och det är ju helt otroligt. Nick är så stolt över det och han berättar för alla om Louis och till och med sa dagis personalen att Nick ville visa var USA låg och vilken flagga de har och det gjorde han nämligen i måndags. Enligt personalen var han så glad och bad alla att sitta och lyssna på honom och till och med sa han några ord på engelska.

Jag tycker det är roligt och jag uppmuntrar honom mycket. Colin har mer svårt att förstå engelska och tycker att språket är svårt och han har till och med sagt att det är ett konstigt språk. Så nu ser man lite skillnad på bröderna, Nick har språkbegåvning medan storebror Colin har bollsinne för all sport han än provar så lär han sig som blixen.

Ha en skön höstdag!


Så är de flesta...


Bild: google

Nu på morgonen blev jag påmind om att de flesta Amerikaner inte kan något om mat, de kan inte ens laga mat och de köper ofta färdig mat att värma. Många äter också  ute eller beställer hem mat som de får framför dörren att betala till den som kör hem deras mat.

Jag minns att jag blev så förvånnad över att min fosterfamilj ofta köpte hem färdiglagad mat att värma upp, det var så sällan de stod i köket och gjorde något gott.

Jag minns när jag bodde tillsammans med studenter som alla kom från Skandinavien, vi alla lagade mat och våra Amerikanska vänner var så förvånnad över hur bra vi var, men de förstod aldrig varför vi gärna lagade en rätt som tog 1-2 timmar och att man sen åt upp det på 5-10 minuter. Enligt dom var det slöseri så för dom var det inte livskvalitet att göra någon god mat och sen sitta och äta och njuta och bli nöjd och mätt.

När jag vaknade i morse så trodde jag att tösen Tina hade vaknat och rostat bröd och ätit lite frukost för att sen hinna iväg för att träna Cheerleading. Jag tyckte det luktade väldigt bränt, så gick för att kolla och när jag gick in i köket så såg jag spisen - den var kolsvart och där låg det massa brända smulor från något. Tittade närmare och insåg att min gudson, Lois faktiskt använt spisen!!!..

I går kväll åt ungarna våfflor och det blev mycket över så man hade en hel del kvar i kylen. Louis blev tydligen hungrig på natten eftersom han var ute för att träffa vänner och kom hem sent. Han hade tydligen lagt våfflorna på spisen för att värma dom, men de fastnade nog på plattan och man kunde se att det var våfflor med de ränderna som våfflor har. Han åt väldig många och jag undrade mycket om han missade eller aldrig förstått att på andra sidan ligger vår mikrovågsugn och i en skåp under mikron ligger det faktiskt en brödrost som han också kan använda.

Varför plattan???  hmm.. När jag kämpade med svinto och allt annat för att få bort smulorna från plattan så tänkte jag på Paris Hilton och hennes program. Hon la ju en kastrull i mikron och det blixtrade så - minns ni det?..

Ja just det - De flesta Amerikaner kan ju knappast något om mat!

Louis är en levande bevis - ja min söta charmige gudson!!!

Japp det var...


Bild: Google

Ni gissade rätt. Jag minns att när jag såg filmen så kunde jag inte sova så bra på ett långt tag. Filmen var ju jätte läskig !!!..

Så varje gång man ser en massa fåglar så tänker man på filmen.


Jag lever!

Jag har varit borta i några dagar på kurs och bestämde att "avgifta" mig från internets värld.
Jag tycker det faktiskt var skönt och jag kände mig inte så stressad så jag ska försöka göra
så då och då.

Nu är det helg och jag ska nämligen på politik kurs och ser verkligen framemot det.

Har min gudson, Louis  här och det ska bli trevliga dagar och nu kan jag ju få använda Amerikansk Teckenspråk och flickorna o pojkarna får prata Engelska med honom.

Det är otroligt att tiden gått så fort, Louis är hela 21 år och jag minns att vi var som buddies när han var liten - man kan säga äkta " syskonkärlek" mellan oss. Hans föräldrar var liksom mina fosterföräldrar och jag bodde hos dem i många år.

Nu ska jag ordna mig och sen ska jag iväg

Önskar er en skön lördag!


Yannick och hans....

Yannick kan sova var han vill, hur han vill, på konstiga ställen, obekvämma ställen och trots det sover han ändå så gott.

Kvällens bild så bjuder jag en nyklippt liten kille som ikväll somnade under

Nu ska jag få upp honom till hans  säng och det som inte blir lätt är att jag måste få upp honom på övervåningen där han har sitt rum.

God natt önskar jag eder alla, mina blogg läsare


Gissa vilken film jag tänker på när jag ser det här...

Varje sen kväll ser jag tusentals fåglar på taket. Jag lider med de som bor där för de låter HEMSK!!!.. Jag tog bilden från vår balkong och de låter ända härifrån.

Jag tänker på en film när jag ser fåglarna, kan ni gissa vilken film och vem regissören var?


Dagens aktiviteter

Söndagens aktiviteter

    

Colin lika aktiv som vanligt medan Nick var den som inte ville vara med idag...

Efteråt fick de leka lite innan vi åkte hem
Sällan jag gillar se mig själv!

Bilder på mig - Det är inte alltid jag blir nöjd med mig själv, men nåväl här kommer lite bilder!


En härlig höst dag var det och jag önskar mina bloggläsare en trevlig lördag kväll!


Härlig dag med tösen Channie

I strålande sol och klar himmel så gick Channie och jag ut på stan och strossade runt lite.
Köpte lite kläder till henne som hon behövde och det var länge sen jag gjorde det.

Är nöjd med dagen och det var en avkoppling och jag minns inte riktigt när jag gick ut med
tösen min. Hon träffade flera vänner och de kramades och pratades vid lite och med tösens
leende så sa hon att det var nya vänner hon fått på Risbergska.

Här kommer lite bilder från dagen

   

Tack för en fin dag min älskade tös!

När jag bodde...

Tänker fortsätta lite om mina tankar om minNär kag bodde i USA så kändes det som om många visste mycket om mig och min bakgrund. I USA bor ju många svarta och för dom är deras historia en viktig del i deras liv eftersom USA har en historia om slaveri och för de svarta är det viktigt att berätta om sin historia som går från generation till generation.

När jag kom till USA för första gången så mindes jag hur fascinerad jag var över att så många svarta bodde i USA. Jag åkte för första gången som 15 åring och i Sverige fanns det inte så många svarta man kunde identifiera sig med, så det var en spännande tid för mig och jag ville veta mycket och förstå kulturen.

Jag läste svartas historia som var intressant och för mig var det viktigt att förstå speciellt Afroamerikaner och även att förstå mig själv som är född i Afrika. Jag minns att jag slukade i alla böcker och gjorde mina uppgifter och hur stolt över jag blev över att få så bra betyg efteråt.

Jag fick sjävklart under mina år i USA uppleva både positiva och negativa saker. Rasism finns fortfarande kvar bland många i USA. Jag har blivit kallad många saker för saker de upplever att jag gör och uppför mig.  Jag ska ta upp några exempel på vad folk kunde säga till mig som både var konstigt, lustigt och ja även som var intressant.

Man fick höra:

                      Du är inte Afrikan till 100 procent om man ser din hudfärg   

 Din mamma eller pappa var säkert vit, eller från Indien eller Marocko

     
 
                         
Varför sitter du med de som är ljusare än dig själv?            


 Du uppför dig som vit, det är väl för att du är från Sverige, men är du inte stolt över att du är  från Afrika och född i Etiopien?

Vet du Addiswa, jag ser dig som en kaka Oreo alltså en chocklad som har vit vaniljkräm i


Det finns många exemplar man kan ta upp som jag fick uppleva när jag bodde i USA, men först och främst kan jag säga att jag upplevde det här mycket i USA än vad jag har upplevt i Sverige. Jag kan i ärlighetens namn inte minnas något om jag fick uppleva något på grund av min hudfärg i Sverige.

Härligt...Härlig morgon att få vakna kvart i tio och sen gå och fixa kaffe!!

Hur ofta får man sova så länge på morgonen??

Solen skiner strålande och jag är glad och idag ska jag bara ta det lugnt.

Ha en fin lördag ni alla!


lugn kväll...

Hemma hos mig skiner det med många tändaJag är helt ensam och jag kopplar av och äter lite gott och tittar på


Bild: Google

Inga springande och skrikande pojkar och inga tonåringar hemma som vill ha det och det. Det är bara så himla skönt att få vara ensam och bara ta hand om sig själv och det är så sällan så nu ska jag bara njuuutttaaaaa

Att känna till sin...På Dövas Dag så hade vi ombudskonferens på Birgittaskolan. Det var en intressant dag och stressig dag, men en lyckad konferens som jag kan känna mig stolt över. Jobbade så hårt med att det ska bli en bra konferens för alla.

En av föreläsarna fick mig att tänka hur viktigt det är att känna till sin egen historia. Tyst teater konstnärliga ledare, Josette Bushell-Mingo framföre en fantastisk föreläsning och man blev så fascinerad över hennes berättelse. Hon lerverade en bra föredrag till många av oss och hur viktigt det är att tänka på vår egen historia - känner man till sin egen historia så är det lättare att arbeta mot det mål som vi måste jobba med. Bland annat är det bra att veta om Deafhood - vet man om det så vet man varför vi så många år måste kämpa  om många saker. Som bland annat tillgängligheten.

Vi har också ett ansvar att föra vidare vår historia till våra barn.

Häromdagen frågade Colin mig:

- MAMMA VARFÖR ÄR DU SÅ LJUS?

- HUR MENAR DU, COLIN?

- JO MINA SYSTRAR ÄR JU MYCKET MÖRKARE ÄN DIG

- JA DET ÄR FÖR ATT DERAS PAPPA ÄR VÄLDIG MÖRK

- JA MEN VARFÖR ÄR INTE DU DET?

- BRA FRÅGA, DET KAN VARA SÅ ATT MIN MAMMA ELLER PAPPA INTE VAR SÅ MÖRKA

- OKEJ, MEN VARFÖR VET DU INTE OM DIN MAMMA OCH PAPPA VAR MÖRKARE? VARFÖR ÄR DU ADOPTERAD?

- DET ÄR FÖR ATT JAG LÄMNADES PÅ SJUKHUSET AV MIN BIOLOGISKA MAMMA OCH DÅ VET JAG INTE OM HUR MIN FAMILJ VAR. OM NÅGON AV DOM VAR MÖRKARE ELLER INTE. JAG KAN TYVÄRR INTE SVARA PÅ  DET EFTERSOM JAG INTE VET MIN EGEN HISTORIA OM MIN  RIKTIGA FAMILJ

- JA MEN VARFÖR DET? BLEV DU INTE LEDSEN ÖVER ATT DIN RIKTIGA MAMMA GJORDE SÅ?

- JAG VAR FÖR LITEN OCH VET INTE OM JAG VAR LEDSEN, MEN JAG TÄNKER SÅ HÄR: MAMMA GJORDE NÅGOT FINT, HON LÄMNADE MIG AV EN BRA ANLEDNING. HON KANSKE INTE HADE RÅD ATT HA MIG UTAN INNERST INNE VISSTE HON ATT OM HON LÄMNADE MIG SÅ KOMMER JAG HA DET BÄTTRE MED LIVET

- ÄR DU GLAD ATT MORMOR INGER OCH MORFAR ÅKE TOG HAND OM DIG?

- SJÄLVKLART GUBBEN DET ÄR JAG OCH JAG ÄLSKAR MORMOR OCH MORFAR

- SAKNAR DU ATT TRÄFFA DIN RIKTIGA MAMMA OCH PAPPA? OM DU ÅKER DIT KANSKE DU FÅR VETA MER OM DIG OCH DIN MAMMA OCH PAPPA

- JAG VET INTE OM JAG SAKNAR DOM EFTERSOM JAG ALDRIG TRÄFFAT DOM, MEN I MITT HJÄRTA FINNS DOM ALLTID OCH TACKAR DOM FÖR DET LIV JAG HAR IDAG. DET ÄR NOG SVÅRT ATT TA REDA PÅ MER OM MINA FÖRÄLDRAR. JAG BESÖKTE ETIOPIEN FÖR 15 ÅR SEN OCH FICK EN DEL AV MIN HISTORIA OM MIG SJÄLV.

- VAD BRA OCH VET DU MAMMA JAG ÄLSKAR DIG

-JAG ÄLSKAR DIG MED GUBBEN MIN.

Efter vår samtal så kändes det bra och man förstår att Colin är i den ålder då han funderar mycket över sitt eget liv och ser upp till mig och sina syskon. Att se att jag och flickorna är olika, men att vi båda har våra egna historia om vår bakgrund.

Vad jag menar om våra egna historia är att jag har min som jag knappast vet om, flickorna föddes i Sverige, de har mig och så har de sin pappa som bor i Amerika och vi båda är födda i Afrika och har vår egen historia att berätta för våra barn.

Att känna till sin historia är en viktig del för att föra det arv vidare till vår generation och för att förstå vem man är och att känna stoltheten över sig själv.Jag känner mig glad...

Att jag blivit bra på att säga


Bild: google

På sista tiden har jag sagt nej till flera uppdrag och jag känner mig faktiskt stolt över det. Det känns bra att få vara hemma med barnen och att visa att jag finns där för dom. Jag gör få uppdrag nu och det är ok så länge det inte är så ofta man ska ses och planera tillsammans.

Det finns få uppdrag man inte vill lämna och jag tycker det är viktigt att man gör det och jag trivs med det och det gör mig glad.

Änltigen har man...Äntligen har man hittat en BRA fotograf som bor i Stockholm. Ska snart komma överens med denne så att jag och barnen kan komma och bli plåtad sen kan man även låta töserna mina fotograferas - de har ju som mål att prova skicka till olika modelagenturer så det blir perfekt.

Ser framemot det och även att få se fina bilder på min älskade familj

Hemma med Colin och Nick

Det är sällan att killarna är sjuka samtidigt, men idag är man hemma med grabbarna. I går hade båda feber på kvällen och var så trötta. Nu ska man bara ta hand om grabbarna mina och se till att de blir friska.


Ibland...

Är det tufft att vara


Bild: google

Tidig på morgonen åkte jag till Stockholm för att vara med på ett möte som ingår i mitt jobb. Väl framme i Stockholm och till dagens möte som började kl 10 så fick jag sms från dagis att Yannick var sjuk i hög feber. Han var hemma i går (måndag) men var pigg i morse.

Jag blev stressad och jag har ingen släkt som bor i Örebro, flickorna var i skolan och jag skickade sms till några vänner som jag vet är arbetslösa, men alla de var upptagna idag. Så jag försökte och sa till personalen att jag ska försöka lösa på något sätt att be någon komma och hämta Nick.

Det var inte alls lätt och jag var med på mötet, men hade så svårt att koncentrera mig så var tvungen att åka tidigare hem och man blev ju mer stressad för så fort kommer man ju inte hem - 2 timmar tar det med tåg, så ni kan tänka er hur stressad jag var.

När jag hämtade Nick var personalen lite sura, men vad ska man göra åt det - jag hade inget val för jag har ingen mamma och pappa som bor i Örebro och jag gjorde vad jag kunnat, men det blev som det blev

Ibland är det tufft att vara ensamstående mor!

Gör som Elsapelsa och...

Testar om det verkligen fungerar. Jag vet att jag får dagligen över 50 besökare, men att så få kommenterar och trots det är jag bara glad som får många besökare som läser min blogg.

Jag blur superglad om du bara på ett annorlunda sätt kan svara på det här viset:

skriv bara din "döv-identitet", kön och ålder. (vart ni bor är ett plus.) typ så här:
"Döv tjej 12 år"
"Hörande kvinna 36 år"
"CI kille 17 år"
"Hörselskadad pojke 2 år"


statisk är ju alltid skoj? och så vågar ni kanske kommentera om ni får lov att vara anonyma?

Det var en fin helg...

Helgen var fin och på lördagen firade vi väninnan, Jessica som fyllde 40 år. Jag kom 2 timmar senare för jag hade hemskt huvudvärk och det spö regnade ute att jag var tvungen att vila och få bort värken. Börjar  faktiskt undra om jag ska undersökas för mina huvudvärk kommer regelbundet och har varit så i flera år, men på senaste tiden har det blivit värre och i lördags var det jobbigt.

På festen var det lugnt och man pratade med några trevliga folk. Pojkarna lekte och busade med Leo och söta Olivia och de var lite vilda av sig och så blir det ju med grabbar.

Mot kvällen bestämde jag med Jessica tillsammans med Anna och Anneli att vi ordnar tjejfest och att var och en av oss bjuder två vänner. Vi tog upp om hur svårt det är med att få vänner i Örebro och att man utesluts från många som har en så kallad revir gäng - de välkomnar definitivt inte en och det är ju sant - så är det i Örebro tyvärr!!. Vi ska iallafall bjuda två av våra kompisar och då kan man skapa nya kontakter och vi ser verkligen framemot det faktiskt. Jag tycker det var en toppen ide.

Vi kom hem sent och pojkarna var trötta och gnälliga men mycket nöjd med dagen.

På söndagen städade jag och ordnade lite hemma sen åkte jag och pojkarna hem till Tanja och Casper och hade hur trevligt som helst. Grabbarna trivs verkligen tillsammans och de leker så fint ihop och jag trivs i Tanjas sällskap och att få prata med henne om allt mellan himmel och jord. Glad att jag har en så fin vän som Tanja.

bjuder en fin bild på killarna tillsammans från min dåliga mobilkamera


Tack Tanja och Casper för en trevlig söndag med god mat och fika.


Lördag den 3 okt

I dag ordnar föräldrasektionen skattjakt hos Mette och Lars och dit vill man så gärna, men har man ingen transport så är man illa tvungen att stanna hemma :0(   ni kommer att ha kul och hoppas det blir mycket skatt som barnen hittar.

Nu på morgonen är det tvätt och städning och sen ska jag iväg till stan för att köpa present åt en kompis som fyller 40 år.

Pojkarna och jag ska uppvakta Jessica som fyller 40 och det ska bli trevligt och så träffar man några gamla klasskamrater från grundskolan.

Nu har man gratulerat de flesta vänner som fyllt 40 och det är inte så långt tills det är min tur. Ska man glädjas över det?? ålderkrisen tar över mig sakta, men vad ska man göra åt det man blir ju ändå 40 snart!!


Tack vännen T för tipset!

Som ni minns så blev Colin jätte arg på mig för att jag vägrade köpa ett par skor till honom för 800kr och att det var av märke DC.

Han behövde verkligen nya skor och jag hade kollat runt utan att hitta billiga som passar Colin och hans smak. Vännen T sa att jag säkert hittar ett par billiga skor i  Stadium outlet som ligger i Aspholmen. Jag tog mig tid idag och cyklade dit för att kolla.

Hittade ett par snygga skor som nästan såg ut som det Colin ville ha och det kostade 199kr så visst ska man slå till och köpa den.

Jag bestämde att ta med skorna till fritids när jag skulle hämta honom och när han öppnade skokartongen sken han som solen och sa JJAAAAA.

Tog på sig skorna och var jätte stolt och sa att jag var bäst - Det säger han ju alltid när jag köpt det han vill ha!!!..

Det är egentligen inte så dumt att handla på stadium outlet  så jag kommer att gå dit flera gånger när tid finns och köpa billiga kläder till grabbarna mina.

Bjuder på en bild på Colins nya skor och önskar er en trevlig helg!.


Channie kommer att sjunga med över 200 sångare

Den 20 oktober ska jag och tösen Tina njuta av och lyssna på en stor konsert. Tösen Channie tränar för fullt nu inför körfestivalen som sker i Örebro i oktober. Jag tror också att vi kommer lyssna på lördagen med då det är final och att många länder sjunger tillsammans. Vi ser verkligen fram emot att lyssna på musik och bara njuta av.
Förställningen heter:

HEAL THE WORLD

Kammarkören för flickor från Diocesan Klassiska gymnasium i Ljubliana, Slovenien
Kammarkören för flickor från Diocesan Klassiska gymnasium i Ljubliana, Slovenien kommer med sin dirigent Helena Fojkar Zupandcic till Örebro. Denna 40 röster starka flickkör kommer direkt från Oslo, där den deltagit i finalen av tävlingen Let The People Sing. Kören kommer att framträda tillsammans med ungdomar från Örebro. Dessa kommer från Örebro Kulturskola, Risbergska skolan, Karolinska skolan och Karl-Johanskolans Musikklasser.


Över 200 ungdomar stämmer upp i sång!


Dirigenter

Stefan Berglund
Fred Sjöberg

Längd ca 2 timmar med en paus


Örebro stadsbussar...

Den 1 oktober blev det en stor förändring för oss Örebroare som bor i Örebro. På morgonen rullade lila bussar in i stan och jag tycker att bussarna är verkligen fina. De åker på biogas och man kan nu inte betala kontant på bussarna så det gäller att ladda innan eller betala via mobil som man kan visa upp för chauffören.

Idag blir det buss för min del så det ska bli spännande och dessutom är det coolt att de valt lila för lila är nämligen min favorit färg.Jag cyklade på morgonen och tog bilden från min dåliga mobil, men visst är bussen fin!


Hur många av er...

Låter era pojkar att leka med dockor?. Jag tycker det är helt ok att mina pojkar har dockor och kläder som de leker med. De till och med leker mamma, pappa och barn då och då. Jag vet att många därute inte gillar iden att låta sina pojkar leka med dockor utan det är bilar och sånt där som pojkar ska leka med.

Låter ni era pojkar leka med dockor?

Hittade en fin bild på Nick som lekte med Ebba som dockan heter och jag tycker det är härligt att se


Här matar Nick Ebba


En glad Nick med Ebba

Ibland möter man folk som är så okunniga...

Det finns hörande som inte riktigt förstår att man inte hör perfekt. Jag har CI, men har fortfarande lång väg kvar att höra vad som sägs i tv, telefon och att samtala med flera personer på en gång.

Jag har fortfarande behov av att avläsa på läpparna, att använda teckenspråk och jag klarar att prata med en eller två personer i en grupp, men blir det flera så är det stopp för min del.

Jag anmälde mig till ett program som jag vill gå på och lära mig om företagsarbete, men många föreläsningar sker genom internet alltså konferens samtal och att man ska lyssna på tisdag kvällar. Det passar absolut inte mig som inte hör så perfekt, så jag kontaktade min handledare, Monica och sa att jag inte kan hänga med på konferenssamtal via internet och förklarade om min hörsel. Då fick jag svar från henne och jag antar att hon knappast vet om döva och hörselskadade, men så här svarade hon:


Hej Addiswa


 Vad roligt att du är intresserad av detta sätt att arbeta på det är så skoj o utvcklande .Ang din fråga eller ditt handikapp så finns det bra lösningar på detta ett är att du går o köper dig ett head sett hörlurar  då får du ljudet på ett annat sätt o du kan reglera det mer o när du sedan lägger till skype så går ljudet mer där igenom ,ett annat sätt är att man kan köpa högtalare till din dator.Det finns lösningar på detta, har du varit med o lyssnat lite på webbinaren?


.Med vänlig hälsning


MONICA PERSSONVad gör man?? självklart som vanligt som jag gjort flera gånger eller tusen gånger att åter förklara vad det innebär att vara hörselskadad och döv..

Det finns många som inter har kunskap om oss.


Har aldrig tänkt på...

Som flesta av er vet så har jag ett nytt jobb. Jag jobbar på resursbiblioteket för döva och jag tycker det är ett spännande jobb. Man arbetar med olika saker som är viktigt och det är bland annat att ha koll på kulturdepartmenten som beslutar om olika medel till olika projektverksamhet. Resursbiblioteket för döva är väldig viktigt för vi bevakar material, böcker som ska översättas på teckenspråk.

Jag jobbar på 4:e våningen och har ett eget rum som jag delar med min kollega Helena som jobbar 25%. Jag trivs bra även om jag tycker att mycket är nytt och att man får uppleva så många nya saker och att man dessutom ofta är ensam bland hörande. Det finns två döva som jobbar där men att de jobbar mer på första våningen.

Jag har aldrig tänkt på att hörande verkligen kan vara högljudiga och jag menar verkligen att de i vissa stunder kan vara mer högljudiga än döva. Jag har arbetat på Tullängsskolan i 4 år och där har man inte tänkt så mycket på hur mycket döva för oväsen och jag antar att jag är rätt van med det eftersom jag dagligen använder teckenspråk och att  många av oss gör det.

På jobbet är det helt annorlunda - när jag i början satt och fikade med mina kollegor så slutade jag efter några gånger att fika med dom. Jag klarade inte att hantera så mycket prat det är runt omkring. När man fikar är det ofta mer än 10-15 personer och i fikarummet finns det två stora bord med många stolar på varje bord. På fikastunderna är det ju självklart att alla vill prata om olika saker

MEN jag har aldrig tänkt på att de kan prata så högt mot varandra och jag tycker det är otroligt. När några personer pratar med varandra så höjer automatiskt en annan grupp som pratar med varandra, och är det fler små grupper som för dialog med varandra så höjer de automatiskt och till slut kan det vara otroligt högt. När en kollega pratar med mig så har jag nämligen svårt att koncentrera mig på grund av alla ljud som kommer in i min hörapparat, jag hör alltså fnitter, skratt, prat och prat och där sitter jag och försöker fatta vad min kollega säger. Jag kan ju inte stänga hörapparaten för jag måste ju också höra vad min kollega säger.

Det har gjort att jag till slut bestämde mig att inte fika samtidigt som dom för jag får ofta huvudvärk efteråt. Så jag väntar lite och när flera har gått och några sitter kvar så fikar jag.Ibland fikar jag med mina två döva kollegor som aldrig fikar med hörande utan har sina egna fika stunder. Det gäller samma med lunch så jag väntar tills det är få som sitter och äter.

Frågade en hörande väninna om det och hon sa att det är så - hörande kan föra mycket oväsen och vara högtljudiga, men att det blir så automatiskt när man inte vill bli störd av någon annan som sitter och pratar att man automatiskt och på omedveten sätt höjer sin egen röst. Hon jobbar själv med döva och säger också att hon tycker hörande för mer oväsen än döva och att det kan vara jobbigt då och då.

Intressant tycker jag...

RSS 2.0