Det är skrämmandeBild: Google


När jag bodde i USA så minns jag att jag tyckte tolksystemet där var hemskt och att det begränsade mycket för döva/hsk som som behövde tolk i olika sammanhang. Jag minns att det var många som fick betala tolk ur egen ficka och att det inte alltid var bra för dem.

Jag minns att jag var glad över att vi hade bra system hemma i Sverige och att det inte kostnade oss ett öre när vi behöver teckenspråkstolk. Jag saknade det svenska systemet för när jag behövde tolk i USA så funderade jag ofta om det var värt att fixa tolk eller om jag klarar utan för att slippa betala så mycket.

I dag tycker jag att allt plötsligt blivit sämre och det verkar som om vi är på väg att gå i USA:s spår när det gäller att få teckenspråkstolk. Tråkigt nog så har det nog säkert försämras för många av oss och vi alla måste nu registrera oss hos Arbetsförmedling för att få tolk och det är för oss som jobbar. Varje person får en pott med pengar som vi får förbruka per år. Det har blivit sämre för döva/hsk företagare då de får betala ur sin egen ficka om de behöver tolk och det ger ju dom änu sämre möjligheter och begränsar deras möjligheter.

I dag har jag två olika arbetsgivare och jag var lite orolig hur det skulle fungera. Bekräftelsen kom som förväntat då jag i förra veckan fick ett brev från AF som sa att det blir krångligt för att jag har två arbetsgivre - alltså blir det krångligare när de ska betala ut till mina två arbetsplatser för de timmar jag behöver tolk. Jag blev naturligtvis arg och svarade att det är inte mitt problem att det skapat problem för AF. Jag är en teckenspråkig person som vill ha mina valmöjligheter och har jag två jobb så är det tryggt för mig med tanke på ekonomi. Vem säger att man bara ska ha en arbetsgivare? 

För många är det inte så anmärkningsvärt att man kan ha två olika jobb, men ska det hindra oss som har behov av tolk? Varför ska det styras över att det blir problem hos AF med utbetalning och att de får förhandla med vår arbetsgivare?. Jag oroade mig så mycket att jag hade möte med tolkcentralen och ställde dem mot väggen för att fråga hur det egentligen går till och vad man måste tänka på. Nu har jag lite bättre uppfattning, men det är ändå trist. Man måste veta när det är arbetsgivaren som ska betala och när jag beställer vardagstolkning. Vardagstolkning kostar inget för mig, men om det är något som arbetgivaren ska göra, ha möte eller fortbildning eller så, så är det viktigt att man klart och tydligt talar om det så att arbetsgivaren får betala för det. Mina apt möte blir gratis då TC anser att det är vardagstolkning!.

Hur länge kommer det här att ske? jag menar när våra arbetsgivare upptäcker att vi brukare som behöver teckenspråkstolk, så kommer de så småningom att göra något annat för att slippa betala tolk. Vem vet om flera av oss inte behöver gå på möten, eller inte får någon fortbildning eller till och med blir varslad pga att man som brukare blir för dyr - nä det är så skrämmande så skrämmande!


 

 

 

 


Är glad...

Jag är glad att mina töser går upp varje morgon och att det inte blir tjafs om skolan. Jag lider med de föräldrar som kämpar så att få upp sina barn som ska till skolan.

Jag är glad att skolan nu börjat ta det här på allvar när det gäller barn i grundskolan och att det nu blir förändringar som förhoppningsvis blir till bättre. Mina killar som går i årskurs 1 och 2 får nu frånvaro om de kommer 5 minuter försent till lektionen och det gäller inte bara på morgonen utan hela dagen om de råkar komma försent. Skolan rapporterar till skola24 och under läsåret kan lärarna kolla hur det går och förbygga problem med barn som har sådana problem.

Jag tycker det är otrolig skönt och ja jag vet vad jag pratar om - jag har arbetat som lärare i många år och man ser hur dagens ungdomar är - inte alla, men många och det är många som har prolem att komma till skolan - det är många som vill sova på morgonen - det är många som låtit det vara så här i många år och att det blir till en vana!.

Lilleman Nick, är en som jag tror blir problem , men att jag nu kan förbygga och hindra det för han är sovsjusare och det är väldigt svårt att väcka honom på morgonen. Det tar nästan 30 minuter för mig att få upp honom och det är inte lätt, men jag får inte ge upp och med tiden så tror jag det kommer att gå bra. Jag är tacksam att de infört frånvaro från 5 min sen ankomst för där har jag sagt till lilleman att så får det inte bli för så var det flera gånger i våras - att han kom 10 min försent då och då.

Jag hoppas med tiden att det blir bättre för våra barn och ungdomar i framtiden!

syskonkärlek!


Underbar helg!

Efter att ha lämnar killarna hos halvsyskon i Hällefors så åkte vi långa vägen upp till Norrland. Resan dit var lång, men också avkopplande.
Det var en underbar helg med svampplockning, ute i naturen, god mat, mycket prat och mycket skratt. Bilder säger mer än tusen ord...

  

Barndomsvänner!


Jag följer en av min stig - målet att bli en författare!


Bild: Google

           

Efter helgen i Malmö så känner jag mig glad och nu har jag motivation. Efter att ha träffat ett bokförlag så är de intresserad av min bok som jag håller på att skriva. Nu är jag så motiverad och vi kom överens om att sikta - målet är att jag gör klar boken och ger ut i samband med Dövas Dag i Stockholm 2012.

Känner mig glad att jag tror på mig och följer en av mina mål - att skriva en bok som jag länge drömt om!.


Längtar...

Nu i helg ska jag få umgås med en underbar vän och jag längtar verkligen att få träffaPeter. Det finns så mycket att berätta om honom, men han är helt en otrolig vän och jag är så glad att vi träffats och nu den kommande helg ska jag spendera hos honom och bara slappna av, plocka svamp,
gå ut i naturen och prata om allt mellan himmel och jord!.

Du är helt enkelt bäst, Peter och jag är glad att du är en del av mitt liv.

Kram


Pippi Föreställning på Teckenspråk - 4 oktober

Tisdagen den 4 oktober 2011

kl 18.00 visar

Tyst teater


i Birgittaskolans aula

(ingång från gården)

 

Pris: 60 kr (DFÖ-medlem)

80 kr (ej medlem)

 

Köp av biljetter:

Kontakta Cecilia Berggren

cecilia.berggren@sdrf.se

eller sms 0735-200853

senast fre 30 september.

 

Ev överblivna biljetter säljs på plats.

 

VÄLKOMNA!

 

 

OBS – endast på teckenspråk

Mer info: www.riksteatern.se/pippi


Colin och Yannick!

Min underbara grabbar har spenderat mycket med bror o mina föräldrar. Blder säger allt...

....

Har helt enkelt inte haft tid eller lust att blogga och det anske är en period att jag bara känner så.
Mycker har hänt sen sist jag bloggade så jag vet egentligen inte vad jag ska skriva om.. Så det blir
några bilder att visa och passar på nu när jag är hos min bror. Mina pojkar har spederat mycket med bror
min och hans familj samt mina föräldrar i Småland och jag är glad att de hade underbara veckor hos dom.
Bilder säger mer än tusen ord...

RSS 2.0