Tillgänglighet för alla år 2010 - För alla utom DÖVA och Hörselskadade?

image118
Bild från den 29 september då världens döva demonstrerade för Teckenspråket och våra rättigheter.

Kära Bloggläsare!

Nu riktar jag mina frågor till er som är döva och hörselskadade. Jag tycker det här är bra att vi tar upp och stärker frågan om vi alla känner oss delaktiga i samhället. Många av oss får kämpa med våra mål, våra rättigheter, att vi ska synas och visa att vi är som alla andra och det enda som är skillnaden mellan oss och hörande är att vi inte hör.

Hur många gånger har vi upplevt när du eller dina vänner eller någon bekant vill eller har stora mål att bli något stort. Flera av oss har läst eller hört om när någon lyckats komma in på en bra utbildning som sedan leder till att man följer det målet man vill bli Men: 

hur ofta är det så att man får veta att man inte får tolk till utbildningen.

*Hur många gånger händer det att man vill läsa något som är intressant, att kursen är på kvällstid men ändå får ett hinder pga att tolkar inte finns tillgängliga på kvällarna?
.

*Hur ofta upplever vi döva/hörselskadade föräldrar som har hörande barn frustration när vi inte alltid kan medverka på föräldrarmöte eller utvecklingsamtal på grund av att tolk inte kommer?

Listan kan bli lång - men låt mig fråga er - när någon av er, mina blogg läsare som är döva och hörselskadade - vad gör DU om du inte får tolk? - Ger upp eller struntar i det eller gör en anmälan?

Visste du att du kan anmäla till Patientnämnden eller till Handikappombudsmannen om du inte får tolk till det du vill ha?

Tänk dig att tolkcentralen får ofta över 20.000 tolkbeställninar och att det sägs att låg procent tolkaruppdrag ställs in. Det fanns en siffra att endast 68 st hade anmält sig till patientnämnden när de inte fick tolkar - detta siffran  gällde hela Sverige på ett år - det är oroande att så många av oss inte anmäler till Handikappombudsmannen eller Patientnämnden för jag säger er att siffran är hög som en sopberg att många av oss får inte tolk trots att vi ber om det.

Hur ska vi göra så att Regeringen - Politikerna ska ta oss på allvar?  Svaret är enkelt -

DU KAN FÖRÄNDRA OCH GÖRA DET BÄTTRE FÖR DIG SJÄLV OCH FÖR OSS ANDRA..

Låt oss göra som Sveriges Dövas Riksförbund ber oss om:

VI kräver att få tolk när vi behöver det!
Våra behov ska inte styra, inte politik eller Pengar

Det här är Sveriges Dövas Riksförbunds kampanj för att belysa den allvarliga tolksituationen. Döva/Hörselskadade nekas tolk för utbildningar i privat regi, föreningsliv, fritidsaktiviteter och extra jobb.

Ett sätt är att uppmärksamma beslutfattare för detta missförhållande. Mer resurser måste satsas på teckenspråkstolkar.


Kära bloggläsare - Ni som är döv eller hörselskadad GÖR din RÖST hörd och följ rådet:

Beställ ALLTID tolk när du behöver.
Anmäl ALLTID om du inte får tolk.


Regeringen har beslutat att år 2010 ska allt vara tillgänglig för oss alla med funktionshinder - men är det så för oss Döva och Hörselskadade?

Ni som nekas tolk ta kraften och anmäl dig till Patientnämnde: [email protected] eller till Handikappombudsmannen: [email protected],

Ju flitigare vi är med att anmäla desto bättre!  Tillsammans är vi starkare!

Addiswa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0