Jag känner mig hemma när jag läser...

När jag har tid att läsa böcker så försöker jag läsa de böcker som skrivs mycket om Afrika och hur folk har det i landet. Jag har läs följande böcker:

             1.    image137          2.     image139 3.


1. Giraffens tårar som skrevs av Alexander Mc Call,
 
2. Comedia Infantil av Henning Mankell

3. En blomma i Afrikas öken av Waris sen har jag läst flera andra böcker.

De här författarna är så otroliga och beskriver på ett skicklig sätt  om hur livet är i Afrika. Ofta känner jag mig hemma och framför mig ser jag bilder på  hur det är i landet. Det spelar inget roll om de böcker beskrivs i olika länder för det är ju en Afrikansk kontinent och varje land har ungefär samma typ av kultur, seder om hur folket lever. Fattigdom, föräldrarlösa barn, nomandliv och mycket mer.

Alexander Mc Call skrev om en härlig och tuff kvinna som heter Ma Ramontswe och som bildade Damernas Dektetivbyrå en av  den första upplaga av hennes kamp med sitt jobb och därefter Giraffens Tårar och en till bok. Den är otrolig bra så jag rekomenderar er att läsa den.

Henning Mankell har skrivit många bra böcker om livet i Afrika och Comedia Infantil är en jätte bra bok.

När jag läste Waris bok så tänkte jag mycket på mig själv för jag är adopterad och kommer från Etiopien och bodde på ett barnhem de första 3 åren innan jag kom till familjen Stenström. Jag är dem evig tacksam för jag känner mig glad, har haft en bra barndom och de har gett mig så mycket kärlek.

En solblomma i Afrikas öken så växte Waris upp med sin familj och de var nomander och fick flytta runt för att överleva. Hon berättade mycket i detaljer om hur det var att växa upp i en nomand familj och när hon blev omskuren. Hon hamnade senare i England och sen blev supermodel. I dag är hon ambassadör och kämpar för barn/ungdomar och kvinnors rättigheter om att det är fel att de ska omskäras vilket är vanligt i Afrika och i flera länder som bland annat Afghanistan, Kurdistan och många fler. Hon arbeta mycket för att myndigheterna ska förstå att barn skickas till sina hemländer för att bli omskurna och plågas av det som inte alls är bra för deras hälsa.

Läs gärna hennes senaste bok: Smärtans Barn  Den är jätte bra men det gjorde mig ofta ledsen när man läste om unga och äldre kvinnors berättelse om hur de fick lida när de blev omskurna. Många berättelser är så gripande att man lätt gråter men samtidigt känns det bra att veta att Waris kämpar för deras rättigheter och för framtida barn och kvinnor som kan gå i samma öde men med Waris och hennes teams kraft kan hindra det.


Åter till en Solblomma i Afrikas Öken, när jag läste om det så tänkte jag på mig själv för vem vet om jag aldrig var adopterad vad skulle då ha hänt med mig?. Tänk om min biologiska familj var nomander eller tänk om jag som liten också  fått gå igenom som Waris. Det finns en annan sak som jag också funderar mycket över. Jag är döv och om jag var kvar så tror jag säkert att jag inte skulle utvecklas som person som jag är idag. Det är så svårt att veta vad som skulle ha hänt med mig för jag har ju ingen aning om hur min familj var och varför de lämnade mig.

Jag har sagt förut att det finns tusen orsaker till att min familj lämnade mig. Jag tänker på det positiva sidan att de gav mig en gåva att lämna mig på sjukhuset för att jag ska ha det bra och ett bättre liv än de kanske har. Den gåvan är speciellt för mig.

Jag tror att när jag läser det här böckerna som handlar om Afrika så är det nog för att jag ska känna harmoni inom mig och känna stoltheten över var jag kommer ifrån. Böckerna ger mig en trygghet och det känns bra för mig och så vill jag alltid känna.


Stoltheten över vem jag är..      Här är jag med min dräkt från Etiopienimage142

Kommentarer
Postat av: Tiny

Härligt å läsa! Ja, gåvan att få lära känna dej är underbart! U´re my soulmate! Puzz vännen!

2008-01-16 @ 23:38:49
Postat av: Anna

Hej,vill säga att ditt inlägg inspirerande mig. Intressant, lärorikt & nyttigt att lära & veta.
Du skriver väldigt bra & jag känner mycket igen vissa delar.
De böckerna har jag aldrig läst, däremot mycket om Henning Mankell - som författare, individer & hans arbete. Han gav en livslång intervjun för 3 söndagar sen i Söndags bilaga. Jätteintressant,om vad han och hans fru jobbar med, engagerar sig i och Mankell skrivit många böcker.
Ha det gott, Anna

2008-01-18 @ 01:13:59
URL: http://anmiche.blogg.se/
Postat av: Maria bra

ja sant, skönt att få läsa o koppla av :) Kramm puss

2008-01-19 @ 18:43:12
Postat av: Anne-Maj

Det är underbart att läsa om sina rötter och känna att man är inte ensam. Kraaam

2008-01-21 @ 19:51:18
URL: http://www.anne-maj.se
Postat av: adina

jätte fin dräkt!
Har en ungefär likadan som jag fick från min brevvän Yanit, hon är också döv.
Måste verkligen åka till Etiopien någon gång!

KRAM

2008-01-22 @ 22:34:22
URL: http://adina.blogg.se
Postat av: adina

jätte fin dräkt!
Har en ungefär likadan som jag fick från min brevvän Yanit, hon är också döv.
Måste verkligen åka till Etiopien någon gång!

KRAM

2008-01-22 @ 22:34:52
URL: http://adina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0